Fas'ın Kuzeyindeki Toplumsal Gerginlik

Bölge halkının taleplerini yerinde görmek ve bazı kalkınma projelerini ilan etmek üzere aralarında 7 bakanın da olduğu heyet, ElHuseyma kentine ziyarette bulundu.

Fas'ın kuzey bölgesinde altı aydır devam eden toplumsal gerginlikte, halkın taleplerini yerinde görmek ve bazı kalkınma projelerini ilan etmek üzere aralarında 7 bakanın da olduğu heyet, El-Huseyma kentine resmi ziyarette bulundu.

Fas İletişim Bakanlığının öncülüğünde, İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit, Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Orman Bakanı Aziz Ahnuş, Milli Eğitim, Mesleki Eğitim, Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Muhammed Hassad, Kültür ve İletişim Bakanı Muhammed el-A'rec, Ulaştırma, Lojistik, Ekipman ve Su Bakanı Abdulkadir Amara, Su Bakanlığı Devlet Sekreteri Şerefat Efilalyanı ve Sağlık Bakanı El-Hüseyin el-Vardi'nin yanı sıra bazı yetkililer ve gazeteciler El Huseyma'yı ziyaret etti.

Ulaştırma, Lojistik, Ekipman ve Su Bakanı Amara, ziyarette yaptığı açıklamada, 'Bölge sakinleriyle yaptığımız birtakım görüşmelerden sonra bölgenin yeni yollara ihtiyacı olduğunu gördük. Huseyma ve Taza kenti arasındaki 150 kilometrelik otoyol çalışmasının yüzde yetmişini tamamladık, 2019 yılında tamamen bitirmeyi planlıyoruz. Ayrıca bakanlık olarak bölgedeki yol çalışmalarına ilişkin yeni projeler üzerine çalışmaya devam edeceğiz.' diye konuştu.

Diğer bakanların da bölgede devam eden ve yapılması planlanan projelere ilişkin yaptıkları açıklamalarda, aralarında altyapı başta olmak üzere sağlık, eğitim, iskan, tarım ve balıkçılık alanında birçok projenin tamamlanması için gayret gösterildiği belirtildi.

Geçen yıl ekim ayında Huseyma'da balıkçılık yapan Muhsin Fikri, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmişti.

Balıkçının hayatını kaybetmesinin ardından Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. En son geçen hafta düzenlenen gösterilere resmi rakamlara göre 40 bin kişinin katıldığı belirtilmişti.
Kaynak: AA