Bilimde Küresel Rekabet Lisede Başlıyor

İstanbul Fen Liseliler Derneği Başkanı Kutlu: 'Şu anda liseler üniversiteye ne kadar yüksek puanla öğrenci sokarsa, o kadar başarılı addediliyor, başarı kriteri bu. Halbuki başarı kriteri olarak, bilimsel düşüncenin hazmedilmesi, sorgulayan bir zihin, hayatı anlamaya çalışan bir mekanizmanın oturması gerekiyor' 'Amerika ve Rusya arasındaki soğuk savaş döneminde uzaya ilk kim uydu gönderecek yarışını şaşırtıcı bir şekilde Ruslar kazanıyor, Amerikalılar bunu beklemiyorlar. Dönemin Amerikan Başkanı Eisenhower, senatoyu olağanüstü topluyor, komisyonlar kuruluyor, 'Neden biz bu yarışı kaybettik?' sorusunun cevabını arıyorlar' 'Ortaya şöyle çarpıcı bir sonuç çıkıyor; Amerika kozmopolit üniversitelere sahip, bilim insanları var, dünyanın dört bir tarafından zeki ve kabiliyetli insanları toplayabiliyorlar ama kendi gençlerini yeterince eğitemiyorlar. Ancak Sovyet Rusya gençlerini küçük yaşlardan itibaren bu eğitimlere yönlendirebiliyor. İki süper güç uzaya gitmek için yarışıyorlar ve liselerden yetişen insanları daha iyi olan yarışı kazanıyor' 'Türkiye'nin de küresel rekabette söz sahibi olabilmesi, rakiplerine karşı avantaj elde edebilmesi için liselere ağırlık verip bir reform yapması, yeni nesil bilim insanlarının buradan yetişmesi gerekiyor'

İSMAİL ÖZDEMİR - İstanbul Fen Liseliler Derneği (İAFED) Başkanı Sadık Kutlu, Türkiye'de liselerin hak ettiği yerde olmadığını belirterek, 'Şu anda liseler üniversiteye ne kadar yüksek puanla öğrenci sokarsa, o kadar başarılı addediliyor, başarı kriteri bu. Halbuki başarı kriteri olarak, bilimsel düşüncenin hazmedilmesi, sorgulayan bir zihin, hayatı anlamaya çalışan bir mekanizmanın oturması gerekiyor.' dedi.

Fen Liseleri özelinde yaptıkları farkındalık çalışmalarıyla liselerin hak ettiği değeri görmesi için mücadele eden İstanbul Fen Liseliler Derneği (İAFED), çektikleri 'Sputnik Krizi'ni anlatan filmle lise eğitiminin önemine vurgu yapmaya çalışıyor.

Liselerle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren İAFED Başkanı Sadık Kutlu, Türkiye'de liselerin hak ettikleri yerde ve odak noktasında olmadığını söyledi.

Gençlerin kariyerlerini çizdikleri, bilimsel çalışmalarla ciddi manada ilk tanıştıkları, takım pratiği yaptıkları ve keşfetmenin tadını aldıkları yerlerin aslında liseler olması gerektiğini vurgulayan Kutlu, 'Şu anda liseler üniversiteye ne kadar yüksek puanla öğrenci sokarsa, o kadar başarılı addediliyor, başarı kriteri bu. Halbuki başarı kriteri olarak, bilimsel düşüncenin hazmedilmesi, sorgulayan bir zihin, hayatı anlamaya çalışan bir mekanizmanın oturması gerekiyor. Dolayısıyla liselerin bu anlamda bilimsel çalışmanın bir hazırlık evresi olarak önemi çok büyük.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Liseleri iyi olan uzaya uydu fırlatma yarışını kazanıyor'

Kutlu, Amerika ve Rusya arasında soğuk savaş döneminde uzaya ilk uyduyu gönderme yarışının yaşandığını ve bu yarışı liseleri daha iyi olan Rusya'nın kazandığını vurguladı.

'Sputnik Krizi'ni anlatan kısa filmle liselerin önemini vurgulamayı amaçladıklarını, bu filmin internet ortamında binlerce kişi tarafından izlendiğini aktaran Kutlu, şu bilgileri verdi:

'Amerika ve Rusya arasındaki soğuk savaş döneminde uzaya ilk kim uydu gönderecek yarışını şaşırtıcı bir şekilde Ruslar kazanıyor, Amerikalılar bunu beklemiyorlar. Dönemin Amerikan Başkanı Eisenhower, senatoyu olağanüstü topluyor, komisyonlar kuruluyor, 'Neden biz bu yarışı kaybettik?' sorusunun cevabını arıyorlar. Ortaya şöyle çarpıcı bir sonuç çıkıyor; Amerika kozmopolit üniversitelere sahip, bilim insanları var, dünyanın dört bir tarafından zeki ve kabiliyetli insanları toplayabiliyorlar ama kendi gençlerini yeterince eğitemiyorlar. Ancak Sovyet Rusya gençlerini küçük yaşlardan itibaren bu eğitimlere yönlendirebiliyor. Bu olaydan sonra Amerika, fen liselerini açmaya başlıyor. 'Science School' denilen bu okulların sayılarını arttırıyorlar, müfredatlarını değiştiriyorlar, bütçelerini ciddi oranda yükseltiyorlar.

Türkiye'de de 1964'te ilk fen lisesi açılıyor. Bu okullar bugün fen müfredatı veren okullar olarak biliniyor. Aslında böyle değil, burası bilim insanı yetiştirmek üzere kurulmuş. Bilgi çağında, modern bilim insanı yetiştirmek üzere fen liselerinin tekrar kurgulanması gerekiyor. İki süper güç uzaya gitmek için yarışıyorlar ve liselerden yetişen insanları daha iyi olan yarışı kazanıyor. Kısa filmde bunları anlatıyoruz. Türkiye'nin de küresel rekabette söz sahibi olabilmesi, rakiplerine karşı avantaj elde edebilmesi için liselere ağırlık verip bir reform yapması, yeni nesil bilim insanlarının buradan yetişmesi gerekiyor.'

İAFED Başkanı Kutlu, 'Küresel Rekabette Bilim Eğitim: Fen Liseleri' ismiyle 26 Mayıs'ta Bahçeşehir Üniversitesinde bir sempozyum düzenleyeceklerini, pek çok farklı alandan pek çok konuşmacıyı bu programa davet ettiklerini belirterek, 'Bunlardan en önemlileri dünya çapında işler başarmış fen lisesi mezunları. Liselerde yapılacak olan reformların ip uçlarının buradan çıkacağına inanıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA