22 Mayıs Avrupa Obezite Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: 'Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor'.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, obezitenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtti.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 22 Mayıs'ın Avrupa Obezite Günü olduğunu hatırlatarak, son yıllarda yapılan araştırmalarda, vücutta yağın toplandığı bölgenin, toplam yağdan daha önemli olduğunu ortaya çıkardığını ve özellikle karın bölgesi yağlanmanın obeziteye bağlı gelişen hastalık riskini arttırdığını dile getirdi.

Obeziteden uzak kalınması ve sağlıklı bir vücut için bel çevresinin kalça çevresine oranının kadınlarda 0,85, erkeklerde ise 1,0'dan fazla olmamasının hedeflendiği bilgisini veren Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

'Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Yağın karın bölgesinde ve iç organlarda toplanması diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalıklarına yol açabilmektedir. Günlük yaşamda bireylerin, yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.'

Kaynak: AA