2. Uluslararası Türk Dünyası Ortak Dili–Nakışlar Sempozyumu

Azerbaycan'da 'Ortak Kaynaktan Çeşitli Yollar' konulu 2. Uluslararası Türk Dünyası Ortak Dili – Nakışlar Sempozyumu yapıldı.

Başkent Bakü'deki Azerbaycan Halı Müzesinde, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bakü Yunus Emre Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği sempozyuma ABD, Gürcistan, İran, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya, Sırbistan, Türkiye, Türkmenistan ve Ukrayna'dan araştırmacılar, koleksiyoncular ve halı ressamları katıldı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada halının bütün Türklerin ortak sanatı olduğunu söyledi.

Halı sanatının birçok kültürel zenginliği barındırdığını ifade eden Özoral, sempozyumun kilim sanatının inceliklerinin, kilimin güzelliklerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağını, ortak sanatı olduğu Türk dünyasını birbirine bağlayan halının, motiflerinin ve dokumasının daha iyi öğrenilmesini sağlayacağını belirtti.

Sempozyumun organizatörleri, Türk halklarının ortak mirası olan halı motiflerine yönelik araştırmaların ve çalışmaların daha da zenginleştirilmesi amaçladıklarını bildirdi.

Türk halı sanatındaki nakışları konu edinen sempozyumda, Türkçe konuşan halkların ortak halı kültüründe yer alan nakışlarla ilgili terimler ve bu alanda ortaya çıkan sorunlar, halı sanatında kullanılan motiflerin diğer sanat türleri ile ilişkisi, karşılıklı etkileşim ve zenginleşmesi, motifin özel sanatsal dili, çağdaş dünya sanatında motiflerin önemi ve diğer konularda bildiriler sunulacak.

Sempozyum çerçevesinde D. Kara Çoban adına Milli Gagavuzya Tarih ve Etnografya Müzesi'nin düzenlediği sergide Gagavuz Türklerinin hazırladıkları halı, dikim, milli giyim ve diğer dekoratif-uygulamalı sanat örnekleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Organizasyona Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği, TÜRKPA, Azerbaycan–Türkiye İş Adamları Birliği (ATİB) ve Azerbaycan Diller Üniversitesi de destek verdi.

Kaynak: AA