TÜKOV-Sudan İş Birliği Konseyi Toplantısı

Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Hamid: 'Amerikan ambargosu nihayet kalktı. Bu yaptırımların kalkmasıyla birlikte Türkiye ile Sudan arasında ekonomik ilişkiler çok daha artacaktır''

Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İbrahim Mahmud Hamid, ''Amerikan ambargosu nihayet kalktı. Bu yaptırımların kalkmasıyla birlikte Türkiye ile Sudan arasında ekonomik ilişkiler çok daha artacaktır.'' dedi.

Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı (TÜKOV) - Sudan İş Birliği Konseyi toplantısı, Şişli'deki Bade Otel'de gerçekleşti.

TÜKOV tarafından 'Dilde, Düşüncede ve İşte Birlik' projesi kapsamında düzenlenen toplantıda, iki ülke arasında eğitim, sağlık ve iş dünyası alanında yapılacak işbirliği ele alındı.

İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Hamid, bu toplantıyla birlikte Türkiye ile Sudan arasındaki ezeli ilişkilerin bir üst aşamaya taşındığını söyledi.

Türkiye ile Sudan toplumları arasındaki ilişkileri ''yeryüzünde ve gökyüzünde olan ilkeler ve değerler üzerine kurulmuş bir ilişki'' şeklinde tanımlayan Hamid, Sudan'a gelen hiçbir Türk vatandaşının yabancılık çekmediğini belirterek, ''Çünkü her yerde atalarınız Osmanlı'nın izini görebilirsiniz. Birçok Türkçe kelime ile karşılaşabilir, Türk mutfağından yemekler yiyebilirsiniz.'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine AK Parti'nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresini takip etmek üzere Türkiye'de bulunduklarını aktaran Hamid, şunları kaydetti:

''Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştük. İnşallah bu ziyaretin devamı gelecek. Bu ziyaretle birlikte ortak tarihi işbirliğimizin üzerinden kurulan o bağları, yeniden yeşerteceğiz. Bizim AK Parti hükümetinden öğreneceğimiz çok şey var. Deneyimlerinden yararlanacağız.''

Sudan'da çok olumlu gelişmelerin yaşandığına dair bilgileri paylaşan Hamid, ''Amerikan ambargosu nihayet kalktı. Bu yaptırımların kalkmasıyla birlikte Türkiye ile Sudan arasında ekonomik ilişkiler çok daha artacaktır. Biz biliyoruz ki bu ambargo, Güney Sudan'i özellikle tehdit ediyor. Bildiğiniz gibi güney ayrıldı. Artık ABD güvenli bir Sudan istiyor. Amerika bölgede bulunan terör örgütleri ile mücadele etmek için ambargoyu kaldırdı aslında ama niyetleri ne olursa olsun, bu bizim için iyi bir gelişme oldu.'' ifadelerini kullandı.

Hamid, Sudan'da halen süren seçimlerden sonra kurulacak istikrarlı bir hükümetin, Türkiye ile sağlam ilişkileri daha da geliştireceğine inandığını sözlerine ekledi.

- ''Dostluğumuzu, kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz''

TÜKOV Mütevelli Heyeti Başkanı Şahin Çokyaman ise Sudan ile geçmişe dayalı çok sağlam ve güçlü bir kardeşliğin olduğunu söyledi.

Çokyaman, ''Türk Dünyası Koordinasyon Vakfı olarak 'kayıp Türkleri ' ararken, Türklerin torunları olarak sizi bulduk. Uzun yıllardır bu dostluğu devam ettiriyoruz. Sizinle en büyük ortak yönümüz inancımız ve ortak değerlerimiz. Bu değerleri en üst noktaya taşımak için elimizden geleni yapacağız. Sudan'da şu anda seçimler var. İnşallah yeni hükümet kurulduğunda Sudan'a bir ziyaret yapacağız. Bu karşılıklı ziyaretlerimizle ve birlikte alacağımız ortak kararlarla bu dostluğumuzu ve kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz.'' diye konuştu.

Sanayi ve ticaret alanında Sudan'da inovasyonlar gerçekleştireceklerini aktaran Çokyaman, bu ziyaret kapsamında Sudan'da ciddi yatırımlar yapacak Türk iş adamlarıyla koordinasyon içinde olduklarının da altını çizdi.

Toplantıda, Sudan'dan bazı bakanlar ve bu ülkenin önde gelen iş adamları ile TÜKOV yönetimi de yer aldı.
Kaynak: AA