İnanç Turizminin Parlayan Yıldızı Açıklaması Eshab-I Kehf

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alarak ziyaretçi sayısı artan Kahramanmaraş'taki inanç turizminin parlayan yıldızı Eshabı Kehf Külliyesi, yerli ve yabancı misafirlerini bekliyor Afşin Belediye Başkanı Güven: 'Eshabı Kehf dünyada yeniden dirilişin çarpıcı bir örneğidir. Diriliş yaşanan mekanı görmeye ve o manevi havadan yararlanmaya davet ediyoruz'

İSMAİL HAKKI DEMİR - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kahramanmaraş'taki Eshab-ı Kehf Külliyesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor.

Roma döneminde Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperestlerin zulmünden kaçan 7 gencin, köpekleri Kıtmir ile sığındığı ve yüzlerce yıl burada uyudukları mekan olarak bilinen, milattan sonra 466 yılında yapılan mescidiyle en eski ziyaretgahlardan Eshab-ı Kehf Külliyesi, geçmişten günümüze kadar gösterilen önem ve yatırımlarla tarihi günümüze taşıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne önceki yıl alınan külliye, artan ilgi sayesinde her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne alınması için çabaların sürdüğü külliyede, ziyaretçilerin talepleri karşılanmaya çalışılıyor. Eshab-ı Kehf'e turizm merkezli düzenlemelerle ilçenin marka değerinin artırılması için emek gösteriliyor.

Afşin Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eshab-ı Kehf için 2015'te büyük bir adım atarak UNESCO Geçici Listesi'ne girdiklerini, kalıcı listeye de girebilmek için öncelikli olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduklarını söyledi.

'Eshab-ı Kehf Canlanıyor Projesi'ni hazırlayarak bölgeyi daha görünür hale getirmeye çalıştıklarını dile getiren Güven, bu kapsamda ışıklandırmadan müzeye kadar birçok konuda yenilikler yaptıklarını ifade etti.

Günümüzde insanların görselliği çok önem verdiğine dikkati çeken Güven, şunları kaydetti:

'Eshab-ı Kehf'te 700 yıllık bir vakıf ve medrese geleneği var. Bunu gençlerimize boş taş binalarla anlatamıyorduk. Bunun canlandırılmasını yaptık. Orada yaşanmışlıkları görsünler, görsel olarak zihinlerine yerleşsin istedik. İnsanlarımız orada vakit geçirebilmesi için han kısmında buraya uygun oturma yerleri koyduk, odaları donattık. Hanın etrafına kervanı anlatan hayvanlarla donattık. Buraya gelen insanlar hoşça vakit geçirsinler istedik. Işık ve ses sistemlerini yeniden gözden geçirdik. Yürüyüş yolları yapıldı. Müze çalışmaları yapıldı. Güvenlik kameraları yerleştirildi. İnsanların hoş ve güvenli vakit geçirebilecekleri, manevi havayı doyasıya yaşayabilecekleri bir ortam gayreti içinde bulunduk.'

- Bölge ekonomisine katkı sağlayacak

Belediye Başkanı Güven, çalışmaların özellikle inanç turizm noktasında artılarının olduğuna değinerek, bu durumun bölge ekonomisine katkı sağlayacağı için mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

Eshab-ı Kehf'in özellikle UNESCO Geçici Listesine girmesine dikkati çeken Güven, 'UNESCO'dan sonra yabancı ziyaretçilerde artış var çünkü dünya genelinde turizm hareketliliği yapan insanların yüzde 30'u UNESCO listesini baz alıyor. UNESCO'nun bize böyle bir artısı oldu. Bu anlamda, çalışmalarımızın da sonuçlarını almaya başladık. Kalıcı listeye de girdiğimiz zaman harika bir şey olur.' diye konuştu.

'Eshab-ı Kehf dünyada yeniden dirilişin çarpıcı bir örneğidir' diyen Güven, yerli ve yabancı turistleri bölgeye davet etti.
Kaynak: AA