Çerkesler Anadilde Eğitim Kolaylığı İstedi

Sivas’ta yaşayan Çerkesler, Çerkes soykırımı ve büyük sürgünün yıl dönümü dolayısı ile düzenledikleri yürüyüşte anadilde eğitim kolaylığı taleplerini dile getirdi.

Çerkesler Anadilde Eğitim Kolaylığı İstedi
Rusya’nın 1864 yılında Çerkeslere yönelik uyguladığı soykırım ve büyük sürgünün yıl dönümünde Sivas Kafkas Kültür Derneği tarafından bir basın açıklaması ve yürüyüş düzenledi.

Katılımcılar yürüyüşe kendi kültürlerinin yerel kıyafetleri ve Kafkas Bölgesi’nde bulunan bazı ilkelerin bayrakları ile katıldı.

Burada bir açıklama yapan Sivas Kafkas Kültür Derneği Başkanı İbrahim Şahin, Türkiye’deki Çerkesler için ana dillerinde eğitim hakkı istedi. Şahin, "Çerkes soykırımı Rusya Federasyonu tarafından bütün ekonomik, sosyal ve siyasi sonuçları ile resmen kabul edilmelidir. Dünyanın çeşitli yerlerindeki Çerkeslere çifte vatandaşlık hakkı tanınmalıdır. TBMM 153 yıl önce Rusya’nın Çerkeslere yapmış olduğu soykırımı tanımalıdır. Çerkeslerin etnik varlığı tanınmalıdır. Anadilin korunması kutsaldır. Kurtuluş Savaşında bu ülke için canını veren Çerkesler şehadet anına kadar tek kelime Türkçe bilmiyorlardı. Şimdi onların torunları kendi anadillerini bilmiyorlar. Çerkesçe kaybolmakta olan diller arasındadır. Bu anlamda Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin seçmeli anadil derslerinden faydalanma konusundaki sorunlarına çözüm üretilmelidir” dedi.

Bakın açıklamasının ardından İnönü Bulvarı üzerinde yürüyüş gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA