Bozburun'un 'Ahşap Sarayları' Tura Hazır

Mavi turların vazgeçilmezi, içinde her türlü lüksü ve konforu barındıran ahşap guletler, Bozburun Körfezi'ni süslüyor Tamamı mahalleli ustalar tarafından yapılan 'ahşap saraylar' mavi tur için hazırlandı.

SABRİ KESEN - Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası'na sadece 9 mil uzaklıktaki, birçok filme ve diziye ev sahipliği yapan Bozburun Mahallesi'nde demirli, değeri milyonlarca lirayı bulan guletler, mavi tur için deniz tutkunlarını bekliyor.

Muğla'nın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi'nde körfez kıyılarını inci gerdanlık gibi süsleyen guletler, tatilcileri bir veya iki haftalık turlarla mavilikler içinde yolculuğa çıkarıyor. Bozburun'un 'Ahşap sarayları', lüks bir otel gibi döşenmiş kabinleriyle turistlere konforlu bir tatil imkanı da sağlıyor.

Başta jakuzi olmak üzere, televizyon, internet ve telefon hizmetleri bulunan ahşap guletlerde, sörf, ringo, su kayağı gibi birçok su sporu yapma imkanı da bulunuyor. Guletlerde görev yapan aşçılar, misafirlerin istekleri doğrultusunda menüler hazırlayarak, yöreye özgü deniz ürünlerini tattırıyor.

Mahallede 150 civarında bulunan guletlerin en büyük özelliği, tamamının mahallede ve yörenin ustalarınca yapılmış olması. Bodrum teknelerine alternatif olan Bozburun guletleri ile Yunanistan'ın kuzey adalarına kadar turlar düzenleniyor.

- 'Gulet yapımı 25-30 yıla dayanıyor'

Bozburun Muhtarı Duran Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin gulet geçmişinin 25-30 yıla dayandığını söyledi.

Bozburun'da gulet yapımına ilk zamanlarda küçük küçük başlansa da artık büyük ve lüks, Bodrum tekneleri gibi tekneler yapıldığını anlatan Güleç, 'Deniz sezonumuz açıldı. Teknelerimizin her türlü bütçeye uygun. Bazı guletlerimiz lüks saray gibidir. İçinde her türlü imkanı ve lüksü barındırır. Umarız 2017 daha güzel bir sezon olarak geçer.' dedi.

-'Hepsi yöre halkı tarafından yapıldı'

Marmaris Yatçılık Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Talat Kaygusuz da Bozburun'da 150 civarında tur teknesi olduğunu ve hepsinin yöre halkı tarafından yapıldığını kaydetti.

Bu teknelerle genelde haftalık turlar düzenlendiğini belirten Kaygusuz, '4 günlük tur yapanlar da özel isteğe göre tura çıkanlar da var. 15 günlük turlar da var. Bir haftalık turlar da. Hisarönü Körfezi, Datça istikametine gidip geliyor. İsteğe göre de Marmaris, Göcek, Fethiye turu yapıp geliyor. Yine isteğe göre Yunanistan'ın Rodos, Sömbeki (Simi) Adası, Datça ve Hisarönü Körfezi turu düzenleniyor. İki haftalık turlarda Yunanistan'ın kuzey adalarına kadar gidebiliyoruz.' diye konuştu.

Kaygusuz, ahşap guletlerde her türlü konfor, lüks ve imkan olduğuna işaret ederek, 'Bir otelden daha fazlasını bulabilirsiniz.' dedi.

-'Denizle buluşmazsa ölür'

Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi ise Bozburun'daki guletlerin sezona hazır olduğunu söyledi.

Guletlerin doğası gereği her yıl denizle buluşması gerektiğini anlatan Mengi, 'Ahşaptan yapılan guletler, ahşap tekneler suyla buluşmak zorundadır. Karada çabuk bozulur. O yüzden her yaz denizle buluşmak zorunda. Denizle buluşmazsa ölür. Doğa gereği de her yaz sezonuna hazırlanır guletler.' diye konuştu.

Mavi yolculuğun en iyi yapıldığı bölgelerden birinin Marmaris olduğuna değinen Mengi, 'Yarım saat bir yerdeyseniz bir saat sonra başka yerdesiniz. Ekonomik olarak da uygun. Guletlerde otellerden daha fazlası var.' vurgusu yaptı.

Kaynak: AA