İklim Değişikliğiyle Mücadele

Ağaç dikmenin, karbondioksit emisyonlarını azaltma yöntemlerinin yerine geçemeyeceği açıklandı.

İklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde ağaç dikmenin, fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını etkisiz hale getirmekte uygulanabilir bir seçenek olmadığı bildirildi.

Sonuçları Earth's Future dergisinde yayımlanan araştırma, ağaç dikerek atmosferde karbondioksit emisyonlarının azaltılması beklentisi içine girmenin gerçekçi olmadığını ortaya koydu.

Araştırmada, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar iki derecenin altında sınırlandırılmasına yönelik güçlü ve hızlı emisyon politikalarını, çok iyi seçilmiş bölgelerde artan sulama veya gübrelemeyle biyokütle yetiştirilmesinin destekleyebileceği belirtildi.

Almanya'da Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden Lena Boysen, 'Kömür ve benzini bugünkü gibi yakmayı sürdürürsek, iklime istikrar kazandırmak için atmosferden çıkarmamız gereken, sera etkisi yaratan gaz miktarı başa çıkabileceğimizden çok daha fazla olacak.' ifadesini kullandı.

2015 yılı aralık ayında 191 ülke tarafından imzalanan Paris Anlaşması, iklim değişikliği için ilk kez bu kadar bağlayıcı kurallar içermesi ve bir gün içinde küresel nitelikte en fazla imza toplayan anlaşma olması nedeniyle tarihi önem taşıyor.

Anlaşma küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar bir buçuk ile iki derece arasında sınırlandırılmasını amaçlıyor.
Kaynak: AA