Fas'ta Çağdaş Hat Sanatı Sergisi

Fas’ta Türk hat sanatçısı Ali Rıza Özcan’ın katılımıyla, uluslararası çağdaş hat sanatı atölye çalışmaları ve kaligrafi sergisi düzenlendi.

Asilah Çağdaş Sanat Evi tarafından düzenlenen etkinliğe, Türkiye’nin yanı sıra Fas, İran, Cezayir, Bahreyn, Makedonya, Japonya ve Çin’den 12 sanatçı katıldı.

Etkinliğe Türkiye’yi temsilen katılan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu bilgileri aktardı:

'Çağdaş sanatlara katkı sağlamak üzere bu etkinliğe davet edildim. Burada birçok ülkeden sanatçı ile çalışma fırsatı buldum. Çalışmalar tuval üzerine yani resim tekniği ile yapıldı. Böylece geleneksel hat sanatının dışında aykırı bir çalışmaya iştirak etmiş olduk. Genellikle aherli kağıt üzerine klasik is mürekkebi ile çalışırken burada akrilik boyalar ile kanvas tuval üzerine yazı çalışmak benim için çok enteresan bir tecrübe oldu. Burada diğer sanatçılar ile karşılıklı tecrübe alışverişinde bulunduk, bu tecrübelerin önümüzdeki dönemde yapacağım çalışmalara etkisi olacağını düşünüyorum.'

Etkinliğe destek veren Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Müdürü Ensar Fırat ise, 'Asilah Çağdaş Sanat Evi’nin her yıl çeşitli temalar ile düzenlemiş olduğu etkinliklere bu yıl YEE olarak biz de katkıda bulunuyoruz. Türkiye’den Mimar Sinan Üniversitesinden hattat Ali Rıza Özcan’ı enstitümüzü ve ülkemizi temsil etmek üzere davet ettik. Fas’ta birçok kültür ve sanat etkinliği düzenliyoruz. Zaman zaman Faslı kurumlar ile yapılan çalışmalarda ülkemizi temsil etmek için katkı sağlıyoruz.' diye konuştu.

Japon, Çin ve Arap kaligrafilerinin sergilendiği sanat evinde, Japon sanatçı Maaya Wakasugi’nin seyircilerin huzurunda tuval üzerine canlı performans ile yaptığı kaligrafi çalışması büyük ilgi gördü.

Başkent Rabat’ın 200 kilometre kuzeyinde yer alan Asilah kentinde her yıl gerçekleştirilen sanat etkinliği bu yıl “Bin yıl bilgeliği hat” teması ile düzenlendi. Beş gün süren atölye çalışmasının ardından sanatçıların hazırladıkları eserler, düzenlenen sergi ile sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Kaynak: AA