9. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi Devam Ediyor

AA Haber Akademisi ile Polis Akademisi Başkanlığının düzenlediği '9. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi'ne katılan haberciler, savaş, doğal afet ve diğer olağanüstü hallerde görev yapabilecek şekilde eğitiliyor Programın ilk bölümünde 'rota belirleme ve harita okuma', 'kimyasal silah saldırıları', 'savaş hukuku' gibi teorik dersler alan savaş muhabiri adaylarına, 'doğal afetler', 'ilk yardım' ve 'toplumsal olaylar' konularında uygulamalı eğitim verildi

Anadolu Ajansı Haber Akademisi ve Polis Akademisi Başkanlığınca ortaklaşa düzenlenen '9. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi'nde muhabirlerin zorlu eğitimi devam ediyor.

Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak muhabirler yetiştirmek amacıyla düzenlenen programda, kursiyerler, alanında uzman isimler tarafından eğitiliyor.

Eğitime katılan habercilere, görev başında maruz kalabilecekleri saldırı ve tehlikelere karşı hayatta kalabilmeleri için gerekli bilgiler veriliyor.

Programda, AA habercilerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarında çalışan muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar da yer alıyor.

Eğitimin ilk bölümünde 'Haber Konusu Olarak Doğal Afetler', 'Rota Belirleme ve Harita Okuma', 'Hava ve Deniz Operasyonları', 'Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Saldırılar', 'Savaş Teorisi ve Terminolojisi', 'Sığınmacılar ve Mülteci Kampları', 'İkna Stratejiler ve Algı', 'Savaş Hukuku' ve 'Olağanüstü Durumlarda Medya Yönetimi ve Yayın İlkeleri' derslerinde teorik bilgiler öğrencilere anlatıldı.

Öğrencilere ayrıca uzman görevlilerce 'İlk Yardım' ile 'Toplumsal Olaylarda Ekipman Kullanımı' konuları uygulamalı olarak gösterildi.

Görev başında yaralandıklarında ya da yaralı bir vatandaşa yapacakları müdahaleleri uygulamalarla deneyimleyen haberciler, toplumsal olaylarda kendi can güvenliklerini koruyarak, nasıl haber yapacakları eğitimini de aldı.

Polis Akademisinin Gölbaşı yerleşkesinde gerçekleştirilen 'Toplumsal Olaylarda Ekipman Kullanımı' dersinde savaş muhabiri adayları, kitlesel olaylarda nasıl davranmaları gerektiklerini öğrendi. TOMA'dan tazyikli su sıkılan kursiyerlere, biber gazlı müdahalede bulunuldu.

Kursiyerlerden Ali Ebubekir Tokcan, biber gazı müdahalesi sonrasında çok kötü olduğunu belirterek, 'Tehlikeli coğrafyaları, böyle olayları haberleştirmek biz gazetecilerin boynunun borcudur, mesleğimizin zekatıdır. Böyle bir durum olduğunda nasıl kendimizi savunmamız gerektiğini öğrendim.' dedi.

Eğitimlerin zor olduğunu anlatan Fakhradin Ibrahim Mohammad ise ileride karşılaşacağı olaylarda eğitimlerde öğrendiklerini kullanacağını söyledi.

Eğitim alan kursiyerlerden Hiba Sait de eğitimlerin iyi gittiğini ve yeni şeyler öğrendiklerini vurgulayarak, aldıkları tecrübe sayesinde farklı ülkelerdeki toplumsal olaylarda kişilerin yaşadıklarını anlayabildiğini ifade etti.

Savaş muhabiri adaylarının eğitimleri, 26 Mayıs'ta sona erecek.

Kaynak: AA