'Uyduların Lazer Silahı İle Vurulup Etkisiz Hale Getirilmesi Halinde...'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Uyduların lazer silahı ile vurulup etkisiz hale getirilmesi ile ilgili bir takım teknolojik gelişmelerin olduğu sıkça konuşuluyor. Yarın bir kriz durumunda uyduların devre dışında bırakılması halinde ne yapılacağını bugünden düşünmek durumundayız. Geleneksel yöntemleri ‘demode oldu’ diyerek kenara atma lüksümüz yok" dedi.

'Uyduların Lazer Silahı İle Vurulup Etkisiz Hale Getirilmesi Halinde...'
Harita Genel Komutanlığı, Bakanlıklar Arası Harita İşlemleri Koordinasyon ve Planlama Kurulu (BHİKPK) 2017 Yılı Olağan Genel Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşma yapan Bakan Fikri Işık, bilgiye erişimin bu kadar hızlı ve kolay olduğu bir çağı dünyanın hiç yaşamadığını söyledi.

Bilginin ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürüldüğü yoğunlukta başka bir çağın yaşanmadığını sözlerine ekleyen Işık, "Bu açıdan baş döndürücü gelişmelerin olduğu bir çağdayız. Bu çağın her birimize, her bir topluma sunduğu çok önemli fırsatlar var. Beraberinde getirdiği önemli risklerin de olduğunu bilmemiz gerekiyor. Eğer toplumlar, bu bilgi çağını iyi okuyabilirse, fırsatlarını iyi değerlendirebilirse çok ciddi atılımlar yapabilirler" diye konuştu.



"BİREYSEL YETENEKTE SON DERECE İYİ BİR TOPLUMUZ"

Bilgi çağına kayıtsız kalan toplumların yarışta geride kalacağına dikkat çeken Işık, konuşmasına şöyle devam etti:

"Özellikle bilginin etkin şekilde kullanıldığı, ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesi çağımızın kritik konularından bir tanesidir. Daha önce 7 yılda bir bilgi kendini ikiye katlıyordu, şimdi bu süre çok daha azaltıldı. Böyle bir çağda veri madenciliği dediğimiz bilgilerden, verilerden anlamlı sonuçlar çıkartmak ve onu derhal ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürebilmek artık bu çağda var olabilmenin bir gereğidir. Bugünkü çalışmayı son derece önemsiyoruz. Dünyada pek çok teknolojinin askeri ihtiyaçlardan kaynaklandığını ve askeri ihtiyaçlardan kaynaklanan talepler doğrultusunda ortaya çıktığını biliyoruz. Türkiye’de haritacılığı bizim askerlerimizin büyük oranda geliştirmiş olması dünyayla bu konuda aslında örtüştüğümüzün bir göstergesidir. Bundan sonra da askeri alanda harita ve coğrafi alanda bilgi üretimine çok şiddetli ihtiyacımız var. Harita Genel Komutanlığımız, önemini arttırarak sürdürüyor. Elde edilen verilerin paylaşılması ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesi de artık bir zorunluluktur. Bu birlikte çalışma kültürünü, birlikte üretme ve bu üretimi paylaşma kültürünü aslında sadece harita ve coğrafi bilgi alanında değil, tüm alanlarda oluşturabilmeliyiz. Bireysel yetenekte son derece iyi bir toplumuz. Dünyada bireysel yetenekte en iyi toplumlarından bir tanesiyiz. Çok pratik zekaya sahibiz. Ama iş, birlikte çalışma, üretme, takım çalışması yapmaya geldiğinde orada son derece yetersiziz."

"HERKESİN GOLCÜ OLMAK İSTEDİĞİ, KİMSENİN KALECİ OLMAK İSTEMEDİĞİ BİR ANLAYIŞ VAR"

Herkesin golcü olmak istediği, kimsenin kaleci olmak istemediği bir anlayışın var olduğunu vurgulayan Işık, "Birlikte çalışma kültürünü elde etmek zorundayız. Bu hem özel sektörde çok fazla sıkıntısını çektiğimiz bir konu hem de maalesef kamu da birbiriyle bilgi paylaşma, bilgiyi birlikte üretme, devletin asli varlık sebebi olan milletine en hızlı, kaliteli ve en düşük maliyette, en ekonomik hizmeti sunma konusunda ciddi eksiklerimiz var. Bu alanı Türkiye iyi doldurursa, Türkiye’yi tutana aşkolsun. Eğer takım çalışmasını, ekip çalışmasını biz başarabilirsek, inanın o kaybettiğimiz zamanları telafi ederiz. Her kurum ’ben her şeyin en iyisini bilirim, siz bilmezsiniz, ben kendi işimi yapıyorum’ anlayışı ile hareket ederse inanın bu ülkenin kaynakları gereksiz tekrarlar sebebiyle boşa harcanmış olur. Zaman artık en büyük maliyet. Zamanı yönetebilmek aslında modern ülkelerin en önemli belirleyici vasfıdır. Bir tek kuruşun gereksiz yere harcanması milli bir vebadır. Bu anlayış ile çalışmalarımızı arttırmak durumundayız" ifadelerini kullandı.

"Teknolojinin gelişmesi bizim geleneksel yöntemleri unutmamızı gerektirmiyor" diyerek sözlerini sürdüren Işık, "Her gelişen teknoloji beraberinde bazı riskleri de getiriyor. Uyduların lazer silahı ile vurulup etkisiz hale getirilmesi ile ilgili bir takım teknolojik gelişmelerin olduğu sıkça konuşuluyor. Yarın bir kriz durumunda uyduların devre dışında bırakılması halinde ne yapılacağını bugünden düşünmek durumundayız. Geleneksel yöntemleri ‘demode oldu bir kenara bırakalım’ deme lüksümüz yok" dedi.



"BİRLİKTE ÜRETMELİYİZ VE ÜRETTİKLERİMİZİ PAYLAŞMALIYIZ"

BHİKPK 2017 Yılı Olağan Genel Kurulu toplantısında konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, harita ve kadastro olmadan planlama, proje ve inşaatın yapılamayacağını, en büyük sorunun ise birlikte üretememek ve paylaşamamak olduğunu aktardı. Birlikte üretim ve paylaşım konusunun mutlaka sağlanması gerektiğini ifade eden Eroğlu, "Birlikte üreteceğiz ve birlikte paylaşacağız. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak her işimizde mutlaka harita kullanmak mecburiyetindeyiz. Barajları yaparken yeteri kadar elimizde bu bilgiler olduğu takdirde maliyette yüzde 30 kadar bir tasarruf oluyor. Ayrıca zamanda da çok büyük tasarruf oluyor. Hem zamandan kazanmak hem de hızlı bir şekilde projeyi başlatabilmek açısından bu veriler önemlidir" açıklamasını yaptı.

Toplantıya; Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Harita Genel Komutanı Mühendis Albay Osman Alp, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, Uluslararası Haritacılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Orhan Ercan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın ardından Bakan Işık ve Bakan Eroğlu, Harita Genel Komutanlığının standını gezdi.

(İlker Turak - Mustafa Apaydın / İHA)
Kaynak: İHA