'Köyünü Yaşat' Projesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi yüksek lisans öğrencileri, Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde alan çalışması yaptı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi yüksek lisans öğrencileri, Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde 'Köyünü Yaşat' projesi kapsamında alan çalışmasına katıldı.

Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik'in çevre köylerini gezerek, Anadolu'da yok olmaya yüz tutan orta sofalı evleri keşfetmeyi amaçladıklarını söyledi.

Öğrencilerle 15 köyü daha inceleyip fiziksel çevre analizlerini yapacaklarını dile getiren Arpacıoğlu, 'Bu aslında disiplinlerarası bir proje. Her yaptığımız çalışmayı küçük sergilerle izleyiciye kazandırmaya ve bilimsel alanda yayınlar yapmaya çalışıyoruz. Gölpazarı'nın bu yönüyle korunması gerekli.' dedi.

Öğrencilerin Gölpazarı'ndaki çalışmalara gelerek büro ve şantiye stajlarını yapabildiklerini ifade eden Arpacıoğlu, şöyle konuştu:

'Öğrenciler bu alan çalışmalarının sonunda sertifika alıyor. Bu yıl da başvuruları açacağız, olanaklarımız dahilinde az sayıda mimarlık öğrencilerini buraya getirebiliyoruz. Keşke bu proje Türkiye'nin çeşitli yerlerine yayılsa. Akademik ekibimizle yapılabilecek her şeyi yapıyoruz. Destek daha fazla olursa, daha fazla köyü ele alma fırsatını buluruz.'

Artık insanların şehirlerde yaşayıp hafta sonu köylere geldiklerini anlatan Arpacıoğlu, 'Buraların şehirleşmemesi, betonlaşmaması gerekiyor. O yüzden bu evler çok değerli, korunarak geleceğe taşınmalı.' dedi.

Kaynak: AA