Engelli Yönetmenden 'Engelliler Film Okulu'

Cannes Film Festivali'nde gösterilecek 'Çınar' filminin engelli yönetmeni Karadeniz, projesi Türkiye Engelliler Film Okulu'nun kurulması için çalışmalarını tamamladı Karadeniz: 'Engelli gençleri kurtarmak ve evlerinde kapalı kapılar arkasında kalan ve dışarı çıkamayan arkadaşlarımı, kardeşlerimi alarak, eğitmek, yüreklendirmek ve sektörde istihdam yaratmak istiyorum. Zaten Çınar filmini de engelli arkadaşlarımı yüreklendirmek için çektim' 'Bir insanın eli, kolu olmayabilir, gözü olmayabilir. Ama engelin olması, senaryo yazmasına, kamera kullanmasına engel değil. Bunu göstermek istiyorum'

Cannes Film Festivali'nde gösterilecek 'Çınar' filminin engelli yönetmeni Mustafa Karadeniz, projesi Türkiye Engelliler Film Okulu'nun kurulmasıyla evlerinde kapalı kapılar arkasında kalan engelli gençleri yüreklendirmek, eğitmek ve onlara sektörde istihdam yaratarak yardımcı olmak istediğini belirtti.

YÖK'te ilk kez düzenlenen Engelsiz Erişim Çalıştayı'nda akademisyenlerle bir araya gelen Karadeniz, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Geçirdiği çocuk felcinden dolayı annesinin birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar kendisini sırtında taşıdığını anlatan Karadeniz, ilk filmi 'Çınar'ı da annesine ithaf ettiğini aktardı.

Sinema televizyon eğitimi aldığını, çeşitli dizi ve sinema filmlerinde kamera arkasında çalıştığını dile getiren Karadeniz, 'Kariyerim boyunca tek derdim Çınar filmini yapmaktı. Hem maddi hem manevi bir birikim gerekiyordu. Her şeye rağmen başardık.' diye konuştu.

'Çınar' filmini 45 kişilik bir ekiple Kars'ın Sarıkamış ilçesi Handere köyünde zorlu doğa koşullarında çektiklerini ifade eden Karadeniz, 'Çok zor şartlarda eksi 38 derecede çektik filmi. Yöre halkı bize çok destek oldu. Hepsine teşekkür ediyorum.' dedi.

- 'Çınar' Cannes yolunda

Karadeniz, filmi için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduğunu ve 600 film arasından ilk 9'a girerek Bakanlıktan destek almayı başardığına işaret ederek, yapımın Avrupa serüvenine başladığını belirtti.

Karadeniz, filminin 17-25 Mayıs'ta Cannes Film Festivali'nde gösterileceğini, diğer festivallerden de davet aldıklarını söyleyerek, 'Böyle bir hikayenin dünyada bizi nasıl temsil edeceğini göstermek istiyorum. Engelli arkadaşlarımı yüreklendirmek istiyorum. Tek derdim bu.' ifadesini kullandı.

- Okulun çalışmaları tamamlandı

Türkiye Engelliler Film Okulu projesine değinen Karadeniz, 'Bir senelik çalışma sonunda, Türkiye Engelliler Film Okulu'nun çalışmalarını tamamladık. Sektörün değerli 10 hocası, okulda ücretsiz ders verecek.' bilgisini paylaştı.

Karadeniz, projesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından da destek beklediğini söyledi.

Okulda görsel sanatlar alanında engelli sanatçıları yetiştirmek istediğini dile getiren Karadeniz, şu değerlendirmede bulundu:

'Bir insanın eli, kolu olmayabilir, gözü olmayabilir. Ama engelin olması, senaryo yazmasına, kamera kullanmasına engel değil. Ben bunu göstermek istiyorum. Bu gençleri kurtarmak ve evlerinde kapalı kapılar arkasında kalan ve dışarı çıkamayan arkadaşlarımı, kardeşlerimi alarak, eğitmek, yüreklendirmek ve sektörde istihdam yaratmak istiyorum. Zaten Çınar filmini de engelli arkadaşlarımı yüreklendirmek için çektim.'

YÖK'ün düzenlediği çalıştayın engellilerin eğitimi için önemli olduğunu aktaran Karadeniz, son 10 yılda engelli öğrencilerin okuma oranlarında artış yaşandığını, çalıştaydan çıkan sonuçlarla bu verilerin artacağını umut ettiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA