BHİKPK Olağan Genel Kurul Toplantısı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Sayısallaştırma ve güncellemelerin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Haritaların mutlaka standartlara, yönetmeliklere uygun yapılması ve paylaşım imkanlarının arttırılmasını talep ediyoruz' 'Harita Genel Komutanlığından beklediğimiz, tarihi çekimler var, bunlar çok önemli. Mahkemelerde burası orman mıydı, değil miydi, devlete ait miydi? Bunları göstermek lazım. Dolasıyla bunlar bir an önce tamamlanıp sayısallaştırılırsa mahkemelerde delil olarak kullanılır ve haksızlığın önüne geçilmiş olur'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Sayısallaştırma ve güncellemelerin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Haritaların mutlaka standartlara, yönetmeliklere uygun yapılması ve paylaşım imkanlarının arttırılmasını talep ediyoruz.' dedi.

Bakan Eroğlu, Bilkent Otel'deki Bakanlıklar Arası Harita İşlerini Koordinasyon ve Planlama Kurulu (BHİKPK) 2017 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, harita ve kadastronun önemine değindi.

Harita ve kadastro olmadan planlama, projelendirme, inşaatın yapılamayacağını vurgulayan Eroğlu, 'Biz de yatırımcı kurumlar olarak haritacıların ve kadastronun ne kadar önemli olduğunun farkındayız.' dedi.

Bakanlık olarak her alanda harita ve kadastro işlemlerini kullanmak mecburiyetinde olduklarını dile getiren Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSi) Genel Müdürlüğünün en fazla yatırım yapan kuruluşlardan biri olduğunu anımsattı. Eroğlu, barajları, dere ıslahlarını, sulama tesislerini yaparken harita ve kadastro verileri ellerinde olduğu zaman maliyette yüzde 30, zamandan da tasarruf ettiklerini belirtti.

Eroğlu, 'Renkli pantonelerin hazırlanması, bir an önce sayısallaştırılması bizim için de işlerin hızlanmasına ve önemli miktarda tasarrufa vesile olacaktır. Biz de bu konuda ortak çalışma için varız.' ifadelerini kullandı.

Bakanlık bünyesinde Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün yeni kurulduğunu ve çok önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini söyleyen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

'Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Harita Genel Komutanlığı ile birlikte çalışıyor. Türkiye'deki bütün su kütleleriyle alakalı bilgileri, bunlarla ilgili bütün harita ve kadastro sayısal verilerini toplamak için bir çalışma başlattık. İnşallah bu verileri bütün kurumların bilgilendirmesine açacağız. Yeraltı sularını ve su kütlelerinin varlığını bilmeden yol veya inşaat yapılması mümkün değil. Onun için tasarruf açısından bu bilgiler çok önemli.'

- Orman Bilgi Sistemi

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün planlarının hazırlanmasında da harita çalışmalarından istifade ettiğini aktaran Eroğlu, harita ve kadastronun önemini Çevre ve Orman Bakanı olduğu dönemde anladığını, o dönemde birçok vatandaşın ormanlarda harita ve kadastro işlemleri yapılmadığı için mahkemelik olduğunu belirtti.

Bakan Eroğlu, o dönemde bu durumu düzeltmek için 'Bütün ormanların tapusunu çıkaracaksınız' talimatını verdiğini, ilgili kurumların iş birliği içinde çalışarak ihtilafları ortadan kaldırdığını kaydetti.

Orman Bilgi Sistemi (ORBİS) adıyla büyük bir çalışma başlattıklarını dile getiren Eroğlu, 'Bu sistem her şeyi ihtiva ediyor. Vatandaşların bütün işlerini bilgisayar ortamında halletmesine imkan tanıyor. Altlıklar var, bitki örtüsü, nerede, ne yapılacak? Bütün bu sistemleri görecek şekilde büyük ölçüde tamamladık, pilot uygulamaya geçtik. Bu konuda da emeği geçen bütün kurumlara teşekkür ederiz. Herhangi bir uçakla, helikopter giderken Bakanlığıma ait bütün katmanları görebiliyorum. Nerede sulama tesisi var, nerede baraj var? Hepsini görebiliyorum.' diye konuştu.

Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bizim de bazı taleplerimiz var. Sayısallaştırma ve güncellemelerin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Haritaların mutlaka standartlara, yönetmeliklere uygun yapılması ve paylaşım imkanlarının artırılmasını talep ediyoruz. Bazen bir coğrafi bilgi sitemine ulaşmak zaman alıyor. Bazı kurumların erişilebilir olması lazım. Bütün devlet kurumlarına bilgilerin verilmesi için talimat verilmesi lazım. Ben Bakanlığıma 'kim ne istiyorsa vereceksiniz' diye talimatı verdim. Bizden ne istiyorsanız hazırdır, anında ulaşmak, erişmek mümkündür. Zaman içindeki değişimleri gösterecek altı ayda bir çalışma yapabilirsek çok güzel olur. Mesela DKPM Genel Müdürlüğünde bir çalışma var mı? İlgili kurumların bunu takip etmesi lazım. Harita Genel Komutanlığından beklediğimiz, tarihi çekimler var, bunlar çok önemli. Mahkemelerde 'burası orman mıydı, değil miydi, devlete ait miydi?', bunları göstermek lazım. Dolasıyla bunlar bir an önce tamamlanıp, sayısallaştırılırsa mahkemelerde delil olarak kullanılır ve haksızlığın önüne geçilmiş olur.'

Konuşmalar sonrası Bakan Eroğlu, toplantıya katılan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Harita Genel Komutanlığınca kurulan stantları gezdi, ilgililerden bilgi aldı.
Kaynak: AA