Anadolu Yıldızı-2017 Başladı

Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, 16 ülkeden 27’si yabancı 60 gözlemcinin katılımıyla, Ege Denizi’nin uluslararası sularında ve İzmir Menemen Dumanlı Dağ’da gerçekleştirilecek. Tatbikata; Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri ile Jandarma ve Sahil Güvenlik arama kurtarma unsurları katılacak.

Anadolu Yıldızı-2017 Başladı
İzmir’de gerçekleştirilecek Anadolu Yıldızı-2017 Arama Kurtarma Tatbikatı, Konak Orduevinde yapılan bilgilendirme brifingiyle başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arama kurtarma unsurları ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Yardımcı Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinin katılımıyla, Ege Denizi ve İzmir Menemen’deki Dumanlı Dağ’da yapılacak Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı, iki aşamada yapılacak.

TSK arama kurtarma unsurlarının imkan ve kabiliyetlerini denemek, işbirliği ve koordinasyonu en üst düzeye çıkarmak ve unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimlerini geliştirmesi amaçlanan tatbikata, 16 ülkeden 27’si yabancı toplam 60 gözlemci katılacak.

İlk safha uluslararası sularda

Anadolu Yıldızı-2017’nin 3 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşecek ilk aşaması, Ege Denizi’nde İskiri ve İpsala Adalarının arasında kalan bölümde veya Sakız ve Midilli Adalarının arasında kalan bölümde yapılacak. Senaryoya göre batan ve yanan bir ticari geminin yardım talep etmesi üzerine gemide bulunan kazazedelerin kurtarılması için harekete geçilecek. Düzenlenecek arama kurtarma operasyonuna Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığından da 2 arama kurtarma gemisi ile 6 Sahil Güvenlik botu ve 2 arama kurtarma uçağı katılacak.

Kara safhası

Tatbikatın 2. aşaması 4 Mayıs Perşembe günü İzmir Menemen Dumanlı Dağ’da gerçekleştirilecek. Anadolu Yıldızı-2017’nin kara safhasında, bu kez kaybolan dağcılar için harekete geçilecek. Jandarma Genel Komutanlığı “Acil Konum Belirleme Sistemi”nin fiilen deneneceği operasyonda, jandarma ekipleri tarafından arama-kurtarma harekatı başlatılacak. Senaryoya göre, karadan aramanın yeterli olmaması nedeniyle durum Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezini temsilen TSK Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden yardım talebinde bulunulacak. Yardım talebi üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi görevlendirilecek müşterek arama kurtarma harekatı başlatılacak. Tatbikatın bu safhasına; Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığından da Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) dağcılık timi ile 1 arama kurtarma helikopteri katılacak.
Kaynak: İHA