Samsun'da 3. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali

Samsun’un yöresel otlarını ve ot yemeklerini tanıtmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun Turizmciler Derneği ve Samsun Turizm Altyapı Birliği ile ortaklaşa "3. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali" düzenlendi.

Samsun'da 3. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali
Festival, Bafra ilçesinin Sürmeli Mahallesi’nde ot toplama yarışmasıyla başladı.

Kadınların Samsun yöresinde yetişen otlardan yaptıkları yemekler, Sevgi Gölü’nde düzenlenen etkinlikte sergilendi. Festivalde yöresel ot toplama yarışmasında ve yöresel ot yemeklerinde dereceye giren yarışmacılara çeşitli ödüller verildi.

Birbirinden güzel lezzetlerin yer aldığı festivalde dereceye giren yemekler usta aşçıların yer aldığı jüri ile belirlendi. Açılışın ardından protokol üyeleri stantları gezdi. Festivale, Kosova Türk Milletvekili Muferra Şinik de katıldı.

Şinik Bosna ve Türkiye’nin hem lezzet hem de kültür bakımından birbirine yakın olduğunu söyledi.



Festivalde bir konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu festivalin organizasyonunu gerçekleştiren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Katılımın yoğun olduğunu görüyoruz. Sadece Samsun değil, komşu illerden de gelenler var. Sadece ot yemekleri değil, başka maharetler de burada var. Bir şehrin mutfağını bu kadar güzel tanıtan bu güne kadar hiç bir etkinliğimiz olmamıştı. Bu kadar güzel mutfak zenginliğini başka yerde görmedim. Böyle bir organizasyonun şehrimde beni memnun etti. Bize düşen ne varsa elimizden geleni yaparız" dedi.

19 Mayıs ile festivalin bir arada olmasının mutluluk verici olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, "Bugün ot festivalinde özellikle 19 Mayıs ile bir arada olması bizler için ayrı bir mutluluk oldu. Toprağın içinden bize bahşettiği o ürünleri burada bir arada görmek bizleri mutlu etti. Bunlar aynı zamanda bizim kültürümüzün devamı açısından da çok önemlidir. İnşallah Samsun’un bu tür yöresel yemekleri üzerinde de güzel bir çalışmalara imza atarız. Samsun bana göre bu festivale ev sahipliği yapmakla önemli bir iş başarıyor. Festivalin katılımı sadece Samsun ile sınırlı değil, şehir dışından da çok fazla katılım var" diye konuştu.

Yöre mutfağının canlandırılması gerektiğini vurgulayan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Bizim her ilçemizin neredeyse her köyümüzün mutfağı değişiyor. Onun için yurt dışından ve yurt içinden gelen misafirlere Türkiye’nin değişik yörelerinde tadabilecekleri yemekleri sunmak yerine; sadece Samsun’da tadabileceği yemeklerle misafir etmemiz gerekiyor. Geriye o kalıyor. Misafirlerimiz buradan gittiklerinde akıllarında kalacak olan yöresel lezzetler olacaktır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 2 gün boyunca Bafra ilçesi Sürmeli Mahallesi ve Yörükler Mahallelerinde en fazla ot toplayanlara ve bugün de ot yemeklerinde en güzel yemeği yapanlara ödülleri verildi.

Ot yemeklerinde; Isırganlı Bisküvi ile Şadiye Keskin birinci, kıranlı yaprak dolma ile Ayten Ertekin ikinci ve ısırganlı içli köfte ile Fatma Öter üçüncü oldu. Mansiyon ödülünü de pancar kavurması ile Kadriye Dirlik kazandı.

Festival açılışına ayrıca; Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: İHA