Burun Tıkatan Dere Şimdi Ankara'nın En Prestijli Projesi Oldu

Keçiören’de yaşayanların en büyük sorunu olan ve insanların yakınından geçerken burunlarını tıkadıkları Gümüşdere’yi yaklaşık 50 milyon liralık bir proje ile ıslah eden Keçiören Belediyesi, Ihlamur Vadisi Projesi ile Keçiören ve Ankara’nın en prestijli projesini Başkentlilere kazandırıyor.

Burun Tıkatan Dere Şimdi Ankara'nın En Prestijli Projesi Oldu
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, İhlas Haber Ajansı Ankara Haber Müdürü Beyazıt Cebeci ve TGRT Haber televizyonu Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan’ı Keçiören’in vizyonunu değiştiren, Ankara’ya farklı bir hava katan Gümüşdere Ihlamur Vadisi’nde ağırladı.

4 yıl önce yaydığı koku nedeniyle kimsenin yanından bile geçmediği Çubuk Çayı’nın 3 bin 100 metrelik alanını kapsayan; DSİ, Keçiören Belediyesi ve ASKİ’nin uygulayıcısı olduğu projeyi anlatan Belediye Başkanı Mustafa Ak, 2013 yılında derenin ıslah çalışmalarına startının verildiğini dile getirerek, 2016 yılı Ocak ayı itibariyle başlayan rekreasyon çalışmalarını anlattı.

4 etaptan oluşan ve ilk 2 etabı tamamlanan projede altyapı çalışmaları tamamlandıkça etapların da hızla bitirileceğini belirten Başkan Ak, şu ana kadar 3 bin adet çeşitli türde bitki, 150 adet ıhlamur, 125 bin mevsimlik çiçek dikildiğini kaydederek, projenin tamamında ise 7 bin 653 yeni bitki ile bin 11 ıhlamur ağacının dikileceğini söyledi.



"Keçiören’in prestij projesi olarak halkımıza sunduk"

Projeye inandıklarını ve Gümüşdere’yi Keçiörenlilerle tekrar buluşturmak istediklerini belirten Başkan Ak, "Daha önce bu dere, yanından burun tıkanarak geçilen, yerleşim alanlarına büyük rahatsızlık veren bir durumdaydı. İçine lağımlar akıyor, çöpler atılıyordu. Büyüklerimiz bu dere ile ilgili hatıralarını anlattıklarında, içinde yüzdüklerini, balık avladıklarını söylüyordu, demek ki bu dere temizdi. Şimdi bu hale getirildiğine göre biz bunu eski haline kavuşturmamız lazım. Biz bu projeye inanarak Keçiören’in prestij projesi olarak halkımıza sunduk. Bu dereyi halkımızla tekrar buluşturmak için bu projeyi geliştirdik" dedi.



"Gümüşdere’de sandallar gezecek"

Projenin detaylarını anlatan ve dere içinde sandalların gezeceğini belirten Başkan Ak, "Gümüşdere, Çubuk Barajı’ndan itibaren Akköprü’ye kadar gidip büyük Ankara Çayı’nı oluşturan kollardan birisidir. Öncelikle yatağın temizliği ve ıslahı gerçekleştirildi, DSİ ile birlikte çalıştık. Hem zemini hem duvarları tamamen yenilendi. Bu derenin üzerinde 8 tane köprümüz var, her biri farklı mimari yapılarda gerçekleştirildi.

Durgun su oluşturup su temizliğini yaptıktan sonra içinde insanlar sandallara binecekler. Suyun temizliği ile ilgili ASKİ tarafından çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.



"Ankara turizminden pay almak istiyoruz"

Gümüşdere’de yapılan ıslah çalışmasının diğer dereler için de örnek olacağını kaydederek, Keçiören’in Ankara turizminden pay almak istediğini ifade eden Ak, "Keçiören sınırları içinde 5 bin 700 metrelik bir kısmı akıyor Gümüşdere’nin. Biz 3 bin 100 metresini rekreasyon yapıyoruz. Diğer kısımlar resmi kurumların içinden geçen yerler. Biz Ankara turizminden pay olmak istiyoruz. Bu aynı zamanda Ankara için de büyük bir proje. Diğer derelere de büyük bir örnek teşkil ediyor. Su hayat demektir, şehre güzellik katıyor. Şehrin içinden akan dereler şehir için peyzaj alanlarıdır" şeklinde konuştu.



"Projenin tamamı 50 milyon liranın üzerinde bir yatırımı kapsıyor"

Rekreasyon yapılan alanın bulunduğu bölgede yatırımların çoğalmaya başladığını ve gayrimenkul fiyatlarının arttığını belirten Başkan Ak, "İçinde yürüyüş yolları, bisiklet yolları, çay bahçeleri, kafeler, hayvanat bahçesi, çocuk oyun parkları var. Etrafında yatırımlar oluşmaya başladı.

Civardaki evlerin konumları dereye göre yapılmaya başladı.

Buradaki gayrimenkuller dere sayesinde oldukça yükselmeye başladı.

Daha önce 200-300 bin liraya satılan evler şimdi 1 milyona yakın rakamlara satılıyor. Projenin tamamı 50 milyon liranın üzerinde bir yatırımı kapsıyor. Buna değdi ve Keçiören’e büyük bir prestij kazandırdı. Keçiören bu proje ile anılır hale geldi. Şehrin ortasında sanki şehirden uzaklaşmış gibi bir hava veriyor insanlara. Ihlamur Vadisi dediğimiz için bol miktarda ıhlamur diktik" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA