Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Gençleri Kabul

Başbakan Yıldırım:'Gençlerimizdeki istiklal aşkı bizlere hem umut hem de gurur verdi. Gençliğimizin milli iradeyi kararlı bir şekilde sahiplenişi, Türkiye'de siyasi bilincin seviyesini göstermesi bakımından çok önemlidir' '15 yıldır gençliği ülkemiz için fırsat, imkan ve kazanım olarak gören zihniyetle hareket ettik. Geçmişte nice nesillerimizin yaşadıkları acıları, baskıları, hayal kırıklıklarını sizler yaşamayın istedik' '1524 yaş arasındaki nüfusumuz 13 milyon. Toplamda 25 milyona yaklaşan öğrencimiz var. Bizim en büyük sermayemiz, geleceğimiz, gençlerimizdir'

Başbakan Binali Yıldırım, 'Gençlerimizdeki istiklal aşkı bizlere hem umut hem de gurur verdi. Gençliğimizin milli iradeyi kararlı bir şekilde sahiplenişi, Türkiye'de siyasi bilincin seviyesini göstermesi bakımından çok önemlidir.' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 81 ilden ve KKTC'den gelen gençleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Kabule Başbakan Binali Yıldırım ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı.

Kabulde gençlere hitap eden Başbakan Yıldırım, 'Sevgili gençler, sizlerle ayrıca görüşecektik ama işi kolay edelim dedik, Sayın Cumhurbaşkanımız da kabul etti. Bu iki toplantıyı ayrı ayrı Cumhurbaşkanlığında, Başbakanlıkta yapmak yerine burada gerçekleştiriyoruz.' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldırım, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, Samsun'da bağımsızlık meşalesinin yakılmasının yıl dönümü olan 19 Mayıs'ta, 81 ilden gençlerle buluşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Başbakan Yıldırım, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları başta olmak üzere milli mücadelenin isimsiz kahramanlarını rahmet ve minnetle yad etti.

19 Mayıs'ın, Türk milletinin kaderinde dönüm noktası olduğunu vurgulayan Yıldırım, 98 yıl önce başlayan istiklal mücadelesinin, kısa sürede bütün Anadolu topraklarına yayıldığını, bu büyük mücadelenin, milletin azmi ve kararlılığı sayesinde zaferle sonuçlandığını hatırlattı. Yıldırım, vatanını işgalden kurtararak hür ve müstakil bir devlet kuran milli iradenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanıyla 20. yüzyılın en önemli hadiselerinden birini gerçekleştirdiğini belirtti.

Bütün gençlerin bayramını kutlayan Yıldırım, özellikle sınır boylarında terörle mücadele eden Mehmetçiğe, genç polislere ve gençleri geleceğe hazırlayan öğretmenlere selamlarını iletti.

Yurdun dört bir köşesinde ülke için alın teri döken bütün genç emekçileri, liseli ve üniversiteli gençleri selamlayan Yıldırım, 'Siz gençler, Söğüt'te doğup büyüyerek üç kıtaya yayılan dev bir imparatorluğun kurucusu Ertuğrul Gazi'nin nesillerisiniz, çağ açıp çağ kapatan Fatih'in neslisiniz. Asım'ın nesli de diriliş nesli de sizlersiniz. Sizler Türkiye aşkıyla, sevdasıyla yarınki Türkiye'yi inşa edeceksiniz. Sizlere sonuna kadar güveniyoruz, inanıyoruz.' diye konuştu.

- 'Silahların karşısında korkusuzca duranlar sizlerdiniz'

Gençlerin, 15 Temmuz gecesi tarih yazdığını, karanlık Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) alçak planını bozduklarını anlatan Yıldırım, 'Ülkemize, milletimize, demokrasimize sahip çıkarak, size olan inancımızı ve güvenimizi boşa çıkarmadınız, haklı çıkardınız. 15 Temmuz gecesi tankların, uçakların, silahların karşısında korkusuzca duranlar sizlerdiniz. O gece nice genç yavrumuz, fidanlarımız o koca yürekleriyle alçaklara meydan okudu. Bir ay boyunca demokrasi nöbetlerinin inancı, kararlılığı ve heyecanı yine sizler oldunuz.' dedi.

Gençlerin, Cumhuriyet'in, demokrasinin, hukuk devletinin, özgürlüğün ve bağımsızlığın teminatı olduklarına dikkati çeken Yıldırım, 15 Temmuz gecesi verilen şehitlerin ve gazilerin bir kısmının gençlerden oluştuğunu dile getirdi.

Gençlerdeki istiklal aşkının, kendilerine hem umut hem de gurur verdiğini söyleyen Binali Yıldırım, gençliğin milli iradeyi kararlı şekilde sahiplenişinin, Türkiye'de siyasi bilincin seviyesini göstermesi bakımından önemli olduğunu belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığının 15 Temmuz şehitlerine ithaf edilen, 'Gençlerden Ecdada Mektup' yarışmasında ödül alan Ayşenur Karasu, Keremhan Yaman, Abdullah Selman Pullu'nun mektubundan bazı bölümleri okuyan Yıldırım, 'İşte bu milletin büyük istiklal ruhunu, gençlerimizin gönlündeki ifadeler bu şekilde gösteriyor. Bu ülkeyi aydınlık yarınlara taşıyacak ruh budur, şuur budur. Bu vesileyle bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize sıhhat ve afiyet içinde hayırlı ömürler diliyorum.' ifadelerini kullandı.

- 'Şimdi sorumluluk sırası sizde'

Hayatın her alanında, ekonomide, siyasette, sanatta, sporda, sosyal etkinliklerde gençleri en önde görmek istediğini vurgulayan Yıldırım, 'Bu hem kendinize hem ailenize hem de ülkemize karşı sevginizin ve sorumluluğunuzun bir gereğidir. Gözlerinizdeki ışık, vicdanlarınızdaki merhamet, kalplerinizdeki heyecan hiç eksilmesin.' dedi.

Başbakan Yıldırım, 16 Nisan halk oylamasında seçilme yaşının 18'e indiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

'Biz, sizlere olan inancımızın gereğini yaptık. Şimdi sorumluluk sırası sizde. Kendinizi bulunduğunuz her alanda en güzel şekilde yetiştirecek ve ülkemizin geleceğine hazırlanacaksınız. Bugün sahip olduğumuz bütün değerleri ve imkanları, bizden önceki genç nesillerin emek ve alın terine borçluyuz. Unutmayın, bir ülkenin nasıl bir ülke olacağını, o ülkenin gençliği belirler, gençlik hayali belirler. Nüfusumuzun yüzde yüzü gençlerden oluşmuyor ama yarın nüfusumuzun yüzde yüzü sizlerden oluşacak. Biz 15 yıldır gençliği ülkemiz için fırsat, imkan ve kazanım olarak gören zihniyetle hareket ettik. Geçmişte nice nesillerimizin yaşadıkları acıları, baskıları, hayal kırıklıklarını sizler yaşamasın istedik. Gençlerimize imkanlar dahilinde her alanda, her türlü fırsatı verdik ve en üst seviyeye çıkarmaya çalıştık.'

Gençlerin önündeki engelleri kaldırmak için kıyasıya mücadele ettiklerinin altını çizen Yıldırım, 'Gençlikle devlet arasındaki duvarları yıktık. Bundan sonra da devlet ile toplum arasına, özellikle de siz gençlerimiz arasına duvar örülmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Farklı fikirlerimizle, farklı yaşam biçimlerimizle bir ve beraber olacağız. Demokrasimizi, hukuk devletini birlikte yücelteceğiz. Her türlü ayrımcılığı, ötekileştirmeyi ve vesayet anlayışını reddedeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin onurlu vatandaşları olarak birbirimizin hukukuna sahip çıkacağız ve hiç kimseye çiğnetmeyeceğiz. Bu ülkenin evlatları daima kardeş olarak kalacak ve ülkelerine gönül birliği içinde hizmet edecek.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Gençler için birçok alanda önemli adımlar attık'

15 yılda gençler için birçok alanda önemli adımlar atıldığını anımsatan Yıldırım, 'Gençlerimize yönelik hizmetlerin bütünlüklü bir yaklaşım içinde sunulması ve yaygınlaştırılması için Gençlik ve Spor Bakanlığını kurduk. 15-24 yaş arasındaki nüfusumuz 13 milyon. Toplamda 25 milyona yaklaşan öğrencimiz var. Bizim en büyük sermayemiz, geleceğimiz, gençlerimizdir.' diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, eğitimde birçok alanda fırsat eşitliğinin önündeki engellerin tek tek kaldırıldığını, üniversiteye girişte uygulanan katsayı zulmüne son verildiğini, öğrencilerin üzerinde büyük bir kambur olan üniversite harçlarının artık alınmadığını bildirdi.

- 76 olan üniversite sayısı 183'e yükseldi

Türkiye'de ilk defa sosyal bilimler ve spor liselerinin faaliyete geçtiğini aktaran Başbakan Yıldırım, 15 yıl içerisinde üniversitesiz il kalmadığını, 76 olan üniversite sayısını 183'e çıkardıklarını bildirdi. 2002'de 558 olan fakülte sayısını bin 636'ya ulaştırdıklarını, yine 2002'de 289 olan enstitü sayısının da 673'e yükseldiğini ifade eden Yıldırım, bugün üniversitelerde 7 milyon civarında gencin eğitim gördüğünü belirtti.

Yıldırım, 2002'de 190 yurtta 182 bin olan yatak kapasitesini, 728 yurtta 602 bin yatak kapasitesine ulaştıklarını bildirerek, şöyle konuştu:

'Her alanda hayaller kurmaya, projeler geliştirmeye, Türkiye'nin yarınları için fikir üretmeye devam edin sevgili gençler. Biz hükümet, devlet olarak her zaman yanınızda olacağız ve sizleri bütün imkanlarımızla desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin geleceği size emanettir. Bu bilinçle hareket etmeniz, hazırlığınızı buna göre yapmanız çok önemli. Bizden alacağınız bu emaneti çok daha ileri seviyelere taşıyacağınıza zerre kadar şüphe duymuyoruz. Allah bu ülkenin bütün gençlerinin yolunu açsın.'

- Gençlere tavsiyeler

'Milli bayramlar istiklalimiz için milletçe ne büyük bedeller ödediğimizi hatırlamamıza vesile oluyor.' diyen Yıldırım, ülkelerin geçmişte yaşadıklarından ders çıkararak ilerleyip gelişeceklerine dikkati çekti.

Türk tarihinde böyle çok değerli dersler olduğunun altını çizen Başbakan Binali Yıldırım, gençlere tavsiyelerde bulunarak, şunları kaydetti:

'Ülkemizi büyük hedeflere taşımak için özellikle gençlerimize düşen sorumluluk var. Sizlerden bu ülkenin beklentisi yüksektir. Eğitim sürecinizi en verimli şekilde tamamlayın ve sahip olduğunuz bilgilerle etrafınızı aydınlatın. Nerede bir yanlış görürseniz düzeltmeye, nerede bir eksik görürseniz tamamlamaya gayret gösterin. Asla doğruluktan ayrılmayın, ideallerinizin ve davanızın daima takipçisi olun. Vaktinizi, enerjinizi, güzel işlere vakfedin. Her insana kucak açın, hiç kimseye sırtınızı dönmeyin. Merhamet ve şefkat sahibi olun, ülkemizi, insanlarımızı muhabbetle sevin. Her zaman insanı, tabiatı, yaşadığımız ülkeyi korumak ve daha iyisini başarmak için mücadeleden vazgeçmeyin. İnanıyorum ki sizler almakta olduğunuz eğitimle barışın, hoşgörünün, demokrasinin ve özgürlüklerin en seçkin savunucusu olacaksınız.

Ülkemizin geleceğine dair mutlaka fikirleriniz, projeleriniz, hayalleriniz canlı olmalı, asla ümidinizi, heyecanınızı yitirmemelisiniz. Geçmişi iyi bilmemiz, bu toprakların ruhunu, mayasını, kültürünü, irfanını iyi tanımamız gerekiyor. Böylece zengin bir birikimle geleceğe hazırlanmanızı sizlerden istiyoruz. Hepinizle ayrı ayrı gurur duyuyor, sizlere güveniyoruz.'

- Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç

Kabulde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise 15 Temmuz'da FETÖ'cü darbecilerin Türkiye'ye yaşatmak istedikleri karanlığın karşısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı, Başbakan Binali Yıldırım'ın davetiyle en başta gençlerin durduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Kılıç, 'Sizlerin başlatmış olduğu kalkınma hamleleri çerçevesinde, 15 yıldır ülkemizde hayata geçirilen yeni atılımlar ve yeni çalışmalar sayesinde ülkemizin her alanında olduğu gibi hem gençlik hem de spor alanında büyük gelişmeler olmuştur.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türk milletinin hiçbir zaman esaret altında yaşayamayacağını dünyaya her zaman haykırdığını dile getiren Kılıç, 'Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, bugünkü dünya düzeni içerisinde dünyanın beşten büyük olduğunu tüm gücünüzle dünyaya söylediniz. Buradaki genç kardeşlerimiz, sizin ortaya koyduğunuz duruşu sonuna kadar sürdürecek ve alanlarında bu duruşu dünyaya göstereceklerdir.' ifadelerini kullandı.

Kılıç, Külliye'deki 19 Mayıs kabulüne katılan sporcuların 2017'nin başından beri önemli başarılar kazandığını anlatarak, sporcuları kutladı.

- '2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ilerliyoruz'

Temmuz ayında 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunlarına katılacak sporcuların da Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceklerini vurgulayan Bakan Kılıç, şunları kaydetti:

'Ülkemiz 16 Nisan günü önemli belki de dönüm noktası bir kararla, halk oylamasında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş yapmıştır. Bu değişiklikle, gençlerimizin, reşit olan 18 yaşındaki tüm vatandaşlarımızın, TBMM'de milletini temsil etmeyle ilgili olan engeli kaldırılmıştır. Bundan dolayı tüm Türk gençliği adına, sizlerin önünde şükranlarımı sunuyorum. Bizim milletimizin medeniyeti bin 400 yıl öncesine dayanır. Bu dönem içerisinde birçok devletler kurduk. Dünyaya taç olan, yenilikler kazandıran, medeniyetler, insanlık, inanç götüren devletlerimiz oldu. Çanakkale'de ve Kurtuluş Savaşı'nda inancımızın birlik ve beraberliği altında her beraber geleceğe yürüdük. 19 Mayıs'ta Gazi Mustafa Kemal'in başlatmış olduğu istiklal ve istikbal yürüyüşünün 1923'te Cumhuriyetimizin kuruluşuyla taçlanmasıyla, şu anda 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru ilerliyoruz. Sizin göstermiş olduğunuz duruşla beraber, milletimizin geçmişinden, medeniyetinden, inancımızdan almış olduğumuz güçle beraber sizin önderliğinizde inşallah bu millet ilelebet payidar olacaktır.'

Kaynak: AA