Çekmeköy Uluslararası Bilim Olimpiyatları

Çekmeköy Belediyesinin, uluslararası projelerinden biri olan Aliya İzzetbegoviç Uluslararası Bilim Olimpiyatları İstanbul'da başladı.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, açılış töreninde, olimpiyatlarla gençlere bilim ve sanat isteği aşılamayı amaçladıklarını belirterek, 'Buradan yeni Aziz Sancarlar, İzzetbegoviçler çıkıyorsa çabamıza değer.' dedi.

Çin, Japonya, Yunanistan, Mısır ve Sudan'ın da aralarında olduğu 12 farklı ülkeden 484 projenin yarıştığını dile getiren Poyraz, 'Bizler sadece vesile oluyoruz. Asıl gayret siz gençlerimizde olmalı. Çok çalışmalıyız ve asla vazgeçmemeliyiz.' ifadelerini kullandı.

Olimpiyatlarda genç mucitlerin buluşları sergilenirken, Tarsus'tan liseli Türk mucit Zeynel Coşkun'un 15 Temmuz darbe girişiminden esinlenerek oluşturduğu proje ilgi çekti.

Coşkun, 'Amaç askeri darbe girişiminde tankların vatandaşlara ateş etmesini önlemek. Bunun için tanklara konulacak radyo frekansı tanıma kartı vatandaşın üzerinde çipli Türk kimliğini okuyacak ve kartı tanıdığı anda tankın otomatik olarak ateş sistemi kilitlenecek.' dedi.

Kaancan Bayraktar isimli öğrencinin telif haklarının ihlalini önleyen çalışmasıyla Yunan yarışmacı Emre Chomko'nun iş kazalarına karşı geliştirdiği robot el, olimpiyatlarda öne çıkan projeler arasında yer aldı.

Kaynak: AA