Assange Hakkındaki Tecavüz Suçlamasının Düşürülmesi

İngiliz polisi: 'Westminster Ceza Mahkemesi, 29 Haziran 2012'de mahkemenin çağrısına uymamasını takiben Julian Assange hakkında yakalama emri çıkardı. Londra Metropolitan Polisi, Assange'ın elçilikten çıkması halinde bu emri yerine getirmekle yükümlüdür'

İngiliz polisi, hakkındaki tecavüz suçlamasını düşürülen WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange için sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden ayrılması halinde daha önce İngiliz mahkemesinin verdiği bir yakalama kararının uygulanacağını açıkladı.

İsveç Başsavcısı Marianne Ny'in Assange hakkında yaklaşık 7 yıldır süren tecavüz soruşturmasına 'devam etmeme' kararı aldığını duyurmasının ardından gözler, Assange'ın yaklaşık 5 yıldır kaldığı elçilik binasından çıkıp çıkmayacağına çevrildi.

İngiliz polisinden gelişmelere ilişkin yapılan açıklamada, Assange hakkındaki bir başka yakalama emrinin geçerliliğini sürdürdüğü hatırlatılarak 'Westminster Ceza Mahkemesi, 29 Haziran 2012'de mahkemenin çağrısına uymamasını takiben Julian Assange hakkında yakalama emri çıkardı. Londra Metropolitan Polisi, Assange'ın elçilikten çıkması halinde bu emri yerine getirmekle yükümlüdür.' denildi.

Bu arada, İsveç Başsavcısı Ny'in kararını açıklamasını takiben Wikileaks'in Twitter hesabından atılan mesajda da 'Birleşik Krallık, Assange'i ne olursa olsun tutuklayacağını bildiriyor. ABD'den bir iade talebinin olup olmadığını ne teyit ediyor ne de reddediyor.' ifadelerini kullandı.

45 yaşındaki Assange, yaklaşık 5 yıldır Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliği'nin bir odasında yaşıyor.

İngiliz mahkemesi, 2012 yılında Avustralya vatandaşı Julian Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti ancak Assange hakkındaki iddiaları reddediyor.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından, Haziran 2012'de İngiltere'deyken İsveç'e iade edilmesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.19 May 2017 Cum 13:56
Kaynak: AA