'AGO' Uygulamasından Olumlu Sonuçlar

Suç mağduru kadın ve çocuklar, hakim ve savcılar olmadan psikolog ve uzmanlar eşliğinde ifade verdiği Adli Görüşme Odaları uygulamasından olumlu sonuçlar alındı Mağdurlar ile aileler, sanıklarla aynı ortamda bulunmadan, uzmanlar eşliğinde Adli Görüşme Odaları'nda ifade vermekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

KEMAL KARADAĞ - Suç mağduru kadın ve çocukların, hakim ve savcılar olmadan psikolog ile uzmanlar eşliğinde ifade verdiği Adli Görüşme Odaları'ndan (AGO) olumlu sonuçlar alındı.

AA muhabirinin Adalet Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın çocuklar ile cinsel istismar, şiddet mağduru kadınların ifadelerinin alınması için özel odalar oluşturulması için verdiği talimatın ardından, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığınca 23 ildeki 26 adliyede 32 AGO kuruldu.

Görüşme, gözlem ve bekleme odası olmak üzere 3 bölümden oluşan, çocuklar için kitap ve oyuncakların bulunduğu AGO'lar, 3 Nisan'da kullanıma açıldı. Bugüne kadar çok sayıda çocuk ve kadın mağdurun beyanları, AGO'da alındı. Bu görüşmelerde, hakim ve savcılar ifadenin alındığı odada yer almayarak, gözlem odasında süreci kameradan izledi.

Hakim ve savcılar mağdurlara sorularını uzmanlar aracılığıyla iletti. Uzmanlar, hakim ve savcıların sorularını mağdurların psikolojik durumlarını göz önüne alarak uygun bir dille aktardı.

Sanıkla yüz yüze gelmek istemeyen mağdur çocukların ifadelerine de Adli Görüşme Odaları'nda başvuruldu.

- 'Psikolog ablayı çok sevdim'

Adalet Bakanlığınca mağdurlar ile hakim ve savcılardan 'AGO'lara ilişkin görüşleri alındı.

Bakanlığa iletilen beyanlarda, mağdurlar ile aileler sanıklarla aynı ortamda bulunmadan, uzmanlar eşliğinde ifade vermekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Bir mağdur, uzmanların kendisini ifade öncesinde bilgilendirmesinden ve ifade sürecinde yanında olmalarından memnun olduğunu belirterek, 'Rahat bir şekilde ifade verdim. Görüşme odasında kendimi rahat hissettim.' değerlendirmesinde bulundu.

Adli görüşme odasında ifadesi alınan mağdur bir çocuk ise kendisine verilen görüş formuna, 'Duvarları çok sevdim. Psikolog ablayı, tabloları çok sevdim.' yazdı.

İletilen beyanlar arasında yer alan bir mağdur yakını ise çocukların ifadelerinin karakollarda değil bu tür odalarda alınmasını istedi. Başka bir çocuk mağdur yakını da çocuğuna gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti.
Kaynak: AA