Soğuk Ve Kuraklığa Dayanıklı Buğday Çeşidi Geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ülkemizdeki buğday üretiminde devrim oluşturacak bir çalışma yürütüyor.

Soğuk Ve Kuraklığa Dayanıklı Buğday Çeşidi Geliştiriliyor
Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksek Okulu Bitki ve Hayvan Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Karaköy öncülüğünde yürütülen çalışmada, buğday üretiminin karşı karşıya bulunduğu en büyük tehditlerden biri olan soğuk ve kuraklığa çözüm bulunacak. Dört yıldır sürdürülen çalışmaların neticesinde, soğuk ve kuraklığa dirençli anaçlar üzerinde yapılan melezleme çalışması sonuç verdiğinde bu etkenlerden ortaya çıkan ürün kaybı da ortadan kaldırılabilecek.

Yürütülen çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Tolga Karaköy, projede önemli mesafe aldıklarını belirterek, “Sivas bölgesine uygun yeni buğday çeşitlerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yaptık. Uygulama alanımızda 500 ayrı buğday hattı oluşturduk. Bu buğday hatlarının Sivas ekolojik koşullarında uyum yeteneğini tespit ettik. Özellikle Sivas’ın soğuğa ve kuraklığa dayanıklı anaçlarla melezlemeler yaparak yeni ıslah hatları da oluşturuyoruz. Bu çalışmayı yaklaşık 4 yıldır yürütüyoruz. Bu süre zarfında Sivas’a oldukça uygun çeşitler elde ettik. Bu çeşitler özellikle soğuk ve kuraklığa son derece toleranslı. İlerleyen yıllarda Sivas için uygun buğday çeşidi ve çeşitlerini de iyimize kazandırmış olacağız” dedi.

Bölge iklimine uygun çeşitler üzerinde çalıştıklarına dikkat çeken Karaköy, “Islah çalışmalarımızda çeşidin bölgemizin ilkim koşullarına uygun olmasına dikkat ediyoruz. Bölgemizde buğday Ekim ayında ekilip Haziran ayında hasat edilmekte. Bölgemizde ki en önemli sorun kuraklık ve soğuğa karşı tohumun dayanıklı olması. Biz öncelikle kuraklığa karşı toleranslı ve dayanıklı çeşitleri seçtik" diye konuştu.

Kaynak: İHA