Portekiz Cumhurbaşkanı De Sousa Hırvatistan'da

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, resmi temaslar için geldiği Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'te mevkidaşı Kolinda Grabar Kitarovic ile görüştü.

NATO ve Avrupa Birliği (AB) bünyesinde iş birliğinin ele alındığı görüşmenin ardından, iki ülke ticaret odaları arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

Cumhurbaşkanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, AB'nin güç kazanmasının sadece Avrupa kıtası için değil, tüm dünya için önemi vurgulandı.

Portekiz Cumhurbaşkanı De Sousa, Hırvatistan'a 2020 yılında devralacağı AB Dönem Başkanlığı konusunda destek olacaklarını belirterek, bunun AB için yenilik ve geçiş dönemi olacağını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 75 milyon avro seviyesinde olduğuna işaret eden De Sousa, iş birliği ve karşılıklı yatırımların artırılması gerektiğini kaydetti.

De Sousa, Hırvat mevkidaşının gelecek yıl Portekiz'e yapacağı ziyaret kapsamında iş forumu da düzenlemeyi planladıklarını aktararak, iki ülke arasında turizm, altyapı, enerji, ulaşım ve endüstri sektörlerinde de iş birliği imkanları bulunduğunu söyledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic de AB'nin en uç kısımlarındaki Portekiz ve Hırvatistan'ın aynı sorunlarla karşı karşıya kaldığına dikkati çekerek, bunların başında güneyden gelen sorunlar olduğunu ifade etti.

Kitarovic, Brexit konusunda her iki ülkenin de, AB içindeki dayanışma ve mutabakat ilkesine uygun hareket etmesi gerektiğini belirterek, 'Yalnızca İngiltere değil, kendi halkımız ve üçüncü ülkeler için de bunu yapmakla yükümlüyüz.' dedi.

AB üyesi Hırvatistan'ın, Schengen bölgesine de dahil olması gerektiğini vurgulayan Kitarovic, bunun komşuları Macaristan ve Slovenya sınırlarında araç kuyrukları oluşmasını önleyeceğini ifade etti.

Kaynak: AA