Mobilya Yapımına Adanan Bir Ömür

Ankaralı mobilya ustası Selvet Öker, 16 tür ağaçtan ve 130 parçadan oluşan saray motifli mobilyaların yapımına ömrünün 25 yılını adadı.

Mobilya Yapımına Adanan Bir Ömür
Mobilya sektörüne, 11 yaşında Musevi bir ustanın yanında çırak olarak çalışmaya başlayarak adım atan 5 çocuk 3 torun sahibi 70 yaşındaki Selvet Öker, 16 tür ağaçtan ürettiği 130 parçalık saray mobilyasını 25 yılda tamamladı. 58 yıldır mobilya sektöründe çalışan ve yanında çırak olarak işe başladığı ustanın yanında saray mobilyası yapmanın inceliklerini öğrenen Selvet Öker, nizami mozaik ve nizam dışı mozaik stillerini kullanarak 16 tür ağaçtan oluşan 130 parçalık bir eser yaptı. Osmanlı dönemi saray mobilyaları ile birebir aynı olan eserin dünyada ilk olduğunu belirten Selvet Öker, 130 parçalık saray mobilyasını kiraladığı bir evde saklıyor.

Hayatının eşsiz eseri olarak nitelendirdiği 130 parçalık saray mobilya takımına gözü gibi bakan ve meraklısına satabileceğini söyleyen Selvet Öker, "Sanata karşı bir tutkum vardı. Musevi bir ustanın yanında 7 sene bu işi öğrenmek için çalıştım. Ustanın babası, dedeleri sarayda bu işi yapmışlar. Ustam bana ‘Bir usta bir saray eşyasını ömrü boyunca 1 kez yapabilir’ derdi. 25 yılımı aldı bu saray mobilyalarını yapmak. 16 çeşit ağacı yan yana getirerek dantel gibi ördüm. Eserlerden anlayan, seven varsa bu eserleri satmayı düşünüyorum. Osmanlı’ya, geçmişimize çok bağlıyız. Sanat Osmanlı’dan bize hatıra kaldı. Bu işlerin dünyada aynısını yapan yoktur" dedi.

16 Türk devletinin motiflerini eserlerine işleyen Selvet Öker, "Çin’in nüfusundan daha fazla parça var. Bir eseri bitirmem 5 ay sürüyor. Ömrümün 58 yılı bu meslekle geçti" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA