'Minik'ten Zahir Kafe'ye Ziyaret

"İçerde" dizisinin sevilen oyuncusu Seyithan Özdemir, Eyüp Belediyesi Şeker Hayat ve ESER’de (Engelliler Sürekli Eğitim Ve Rehberlik Merkezi) eğitim gören down sendromlu ve engelli bireylerin istihdam edildiği Zahir Kafe’yi ziyaret etti. Özdemir 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebeti ile yaptığı ziyarette, özel çocuklarla bir araya geldi.

Ziyareti sırasında Seyithan Özdemir’le bol bol sohbet eden özel çocuklar, keyifli dakikalar yaşadı. Dizi hakkında sorular soran çocuklar, Özdemir’in oyunculuğunu çok beğendiklerini söylediler. Günün anısına sevilen oyuncu çocuklara pasta ikram etti. Özel çocukların ilgisi ve onların mutluluğundan memnun olan Seyithan Özdemir, sık sık ziyarete geleceğini söyledi.



Bu ziyaretten çok mutlu olan Zahir Kafe’nin engelli personelleri, “Burada garsonluk yapıyoruz. Burayı çok seviyoruz. En iyi günler burada geçiyor. Servis yapmaktan çok mutlu oluyoruz. Televizyonda gördüğümüz sizin gibi sanatçıları burada yanımızda görmek bizleri çok mutlu etti. Geldiğiniz için çok teşekkür ederiz” dedi.

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın sosyal projelerinden biri olan Zahir Kafe’de sadece down sendromlu ve engelli bireyler istihdam ediliyor, böylelikle sosyalleşmelerine ve öz güven kazanmalarına olanak sağlanıyor. Aynı zamanda sattıkları ürünlerin nasıl imal edildiği de öğretilerek sosyalleşme ve öz güven kazanmanın yanında işin inceliklerini de öğrenmelerine fırsat tanınıyor.

Zahir Kafe’nin isminin doğuşunu ve hikayesinin nereden geldiğini anlatan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Örnek bir proje olarak hayata geçirilen Zahir Kafe’nin ismi Zahir Bin Haram adında bir sahabeden gelmektedir. Peygamber efendimizin arkadaşlarından bir tanesi ve bir engellidir. Fiziksel engelleri var. Bundan dolayı dışlanmış ve kendini dışlanmış hisseden bir insandan bahsediyoruz. Kendi ihtiyaçlarını çok fazla göremiyor. İnsanların topluca yaşadığı ortamlardan uzak ortamlara gidiyor. Çölde yalnız yaşamaya çalışıyor. Efendimizin örnek bir davranışı ile sahip çıkılıyor. Seviliyor ve ticarete teşvik ediliyor. Ürettiği mallara satın alınmasına efendimiz aracılık ediyor. Aslında efendimiz burada bizim yapacağımız örnek bir davranışı ortaya koyuyor. Biz bu insanları insan olmasından dolayı sevmek zorundayız. Bu insanların kişiliklerine saygı duymalıyız" dedi.



Kendine özel tatlısı bile var

85 metrekare alana sahip kafe aynı anda 40 müşteriye hizmet edebilecek kapasiteye sahip. Kafede gün içerisinde, 3 eğitim almış engelli öğrenci, iki de stajyer engelli öğrenci çalışıyor. Çalışan engelli öğrencilere usta öğreticiler ve psikologlar eşlik ediyor. Yemekler ve servis edilecek içecekler Zahir Cafe mutfağında hazırlanıyor. Sıcak soğuk içecekler, sandviçler, sütlü tatlılar, çorbalar, aperatif yemekler gibi menü bir çok seçenek sunuyor. Zahir Cafe’nin kendine özel tatlısı da bulunuyor.
Kaynak: İHA