Lavrov'dan Güney Kıbrıs'a Ziyaret

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Kıbrıs’ta bir dizi temasta bulunacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Kıbrıs’a ziyaret düzenliyor. Lavrov, temasları kapsamında Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya gelecek. Kasulidis ve Lavrov arasında yapılacak görüşmede ele alınacak konular arasında Kıbrıs sorunu, AB-Rusya ilişkileri, tek yanlı olarak ilan edilen "Münhasır Ekonomik Bölgedeki (MEB)" gelişmeler ve Suriye meselesi yer alması bekleniyor.

Ziyaret öncesinde açıklamada bulunan Kasulidis, Lavrov’a Güney Kıbrıs ziyaretinde Rusya Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Aleksei Meskov’un eşlik edeceğini ifade ederek, Lavrov’un yarın Güney Kıbrıs’ta düzenlenecek Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 127’inci toplantısına katılacağını belirtti.

Lavrov’la yapacağı ikili temaslarda özellikle Kıbrıs sorunu ve AB-Rusya ilişkileriyle bağlantılı olarak ikili ilişkilerin gözden geçirileceğini dile getiren Kasulidis, Lavrov’un küresel meselelerle ilgili sahip olduğu görüşleri dinlemeyi beklediğini ifade etti.

Enerji konularının Lavrov’la yapacakları görüşmelerin bir parçası olup olmadığı ve sözde “MEB’deki” gelişmeler konusunu Lavrov’un gündemine getirip getirmeyeceği konusundaki bir soruya ise Kasulidis "evet gündemine getireceğim" yanıtını verdi.

Lavrov’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edileceği, bugün Güney Kıbrıs’a varmasıyla birlikte ise Rum Dışişleri Bakanlığına giderek Kasulidis’le bir araya geleceği aktarılırken, Kasulidis’in de Lavrov onuruna yemek vereceği öğrenildi.

Zaharova’nın açıklamaları

Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Maria Zaharov ise, basında yer alan ve Rusya’nın Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine ilişkin çabaları engelleme konusundaki sözde çabalarına ilişkin iddiaları anlamasının mümkün olmadığını ifade etti.

Konuyla ilgili bir soruya yanıtında bu iddiaların bazı siyasi güçlerin hoşnutsuzluğunu yansıttığını dile getiren Zaharova, Rusya’nın tezinin değişmediğini ve Kıbrıs sorununun, tüm Kıbrıslıların yararına olacak şekilde kapsamlı, adil ve sürdürülebilir çözümünü desteklemekte olduklarını dile getirdi.

Rusya’nın Kıbrıslıların aldığı her türlü kararı destekleyeceğine işaret eden Zaharova, Rusya’nın sürecin yapay bir şekilde hızlandırılması ve her ne pahasına olursa olsun bir çözüme ulaşmak için dışarıdan baskı yapılmasına dair her türlü çabayı kabul edilemez olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA