Kızılayın İnsani Yardım Çalışmaları Takdir Topladı

Kazakistan'da yapılan Doğu Avrupa, Baltık, Güney Kafkasya ve Orta Asya Kızılay ile Kızılhaçları İstişare Toplantısı'nda, Kızılayın yürüttüğü insani yardım çalışmalarının ayrıntıları paylaşıldı.

Doğu Avrupa, Baltık, Güney Kafkasya ile Orta Asya Kızılay ile Kızılhaçları İstişare Toplantısı'nda, Kızılayın yürüttüğü insani yardım çalışmalarının ayrıntıları paylaşıldı. Muhatap Kızılay-Kızılhaç derneklerinin başkanları, dünyanın en zor bölgelerinde yürütülen çalışmalar dolayısıyla Kızılayı tebrik etti.

Kızılaydan yapılan açıklamaya göre, Kazakistan’ın Başkenti Almatı’da yapılan Doğu Avrupa, Baltık, Güney Kafkasya ve Orta Asya Kızılay ile Kızılhaçları İstişare Toplantısı'nda, Türk Kızılayı rüzgarı esti.

Toplantıya, Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Genel Başkan Yardımcısı Dr. Naci Yorulmaz ve Genel Sekreter Hüseyin Can ile katılan Kızılay heyeti, dünyanın en büyük yardım kuruluşları arasında yer alan Kızılayın bölgede ve dünyanın çeşitli yerlerinde yürüttüğü yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Suriye’deki insani krize müdahalenin ayrıntılarını anlatan Kızılay Genel Başkanı Kınık, Türkiye'nin bugün için dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda olduğunu, Suriye’den gelen misafirlerin her türlü ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra bölgeye de her gün onlarca tır yardım malzemesinin gönderildiğini anımsattı.

Kınık, 'Bu ve buna benzer krizlerin, daha kısa zamanda ve daha az insanın mağduriyetiyle aşılması için insani yardım örgütleri arasındaki eş güdümü ve iş birliğini artırmalıyız.' ifadesini kullandı.

Kızılay ve Kızılhaç derneklerinin başkanları ise Kızılayın zorlu bir coğrafyada yürüttüğü insani yardım çalışmalarını hayranlıkla izlediklerini belirterek, Türk Kızılayına teşekkür etti.

- İkili görüşmelerde gündem insani krizler

Kızılay Genel Başkanı Kınık, Kazakistan Kızılay Başkanı Yerkebek Argymbayev'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, birçok ikili görüşme de gerçekleştirdi.

Rusya Kızılhaç Başkanı Raisa Lukuttsova ile Ukrayna başta olmak üzere iki ülkeyi daha yakından ilgilendiren insani krizleri değerlendiren Kınık, 'Ukrayna’ya daha fazla yardım yapmaya hazırız. Bunu en iyi Rusya Kızılhaçının destekleriyle gerçekleştirebiliriz.' dedi.

Suriye’deki insani krize müdahale konusunda da iki ulusal derneğin iş birliğini artırması gerektiğine işaret eden Kınık, 'Suriye’de hükümetlerimiz arasında yürütülen iyi ilişkilere paralel olarak Rusya Kızılhaçı ve Türk Kızılayı olarak iş birliğimizi geliştirebilir, daha fazla insana yardım edebiliriz.' değerlendirmesini yaptı.

Kerem Kınık başkanlığındaki Kızılay heyeti, Azerbaycan, İran, Ukrayna, Kazakistan ve Kırgızistan Kızılay ve Kızılhaç derneklerinin yöneticileriyle de ikili görüşmeler gerçekleştirerek bu ülkelerden gelen yardım ve iş birliği taleplerini dinledi.

- Antalya’ya davet

Almatı'daki toplantıda Kınık, 2017 yılının kasım ayında Antalya’da yapılacak Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu’na da değindi. 'Kızılay-Kızılhaç ailesini Antalya’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacağız' diyen Kınık, Antalya’da yapılacak toplantıya ilişkin ayrıntıları da ulusal derneklerin yöneticileriyle paylaştı.

Kızılayın, Federasyon Yönetim Kurulu üyesi olduğunu hatırlatan Kınık, 'Türkiye’de yapılacak Genel Kurulun yeni dünya gerçeklerine uygun yeni bir insani yardım modelini de ortaya çıkaracağına, yeni tartışmalarla insani yardım alanını geliştireceğine inanıyoruz.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA