İsviçre'de Türk Sanatçıdan Dijital Heykel Sergisi

Sanatçı Demirtaş'ın 5 kinetik eserinden oluşan 'DesiringMachines' başlıklı sergi 29 Temmuz'a kadar açık kalacak.

Türk sanatçı Server Demirtaş'ın kinetik eserlerinin bulunduğu 'Desiring-Machines' başlıklı sergi, İsviçre'nin Cenevre kentinde sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

Cenevre'de bir sergi salonunda hazırlanan ve 5 eserden oluşan serginin açılışına, Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu Hüseyin Barbaros Dicle, Cenevre kantonunda Ekonomi ve Güvenlikten Sorumlu Bakan Pierre Maudet ve İsviçre Türk Derneği (Association Suisse-Turquie) Başkanı İnci de Boccard-Özalp da katıldı.

Mimar Sinan Üniversitesi mezunu sanatçı, İstanbul'da ürettiği heykellerinde mekanik estetik ile kavramsal sorgulamaları bir araya getiriyor.

Sanat ve mühendisliği buluşturan sergide sanatçı, karmaşık bir mühendislikle yaptığı makineler, koreograf hareketlerle robottan çok insana benzer eserler sergiliyor.

Tamamen el yapımı olan insan hareketlerinden esinlenerek üretilen heykeller, sergiledikleri vücut hareketleriyle adeta robotları insanlara yaklaştırıyor.

Her mekanik heykelin merkezinde, senkronize hareketleri gerçekleştirmek için kablolar ve teller vasıtasıyla bağlanan bir dizi dişli bulunuyor. Heykeller paslanmaz çelik, polyester, silikon ve delrin kullanılarak oluşturuluyor.

Sergide, yaklaşık 80 saniye süren devirlerin tekrarından oluşan kurguların temelinde gündelik hayata dair basit insan davranışları betimleniyor.

Server Demirtaş'ın sergisi 29 Temmuz'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA