ERÜ'de 'Hoca Ahmet Yesevi' Sempozyumu

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörlüğü tarafından 'Hoca Ahmet Yesevi’yi Anmak ve Anlamak' konulu sempozyum düzenlendi.

ERÜ'den yapılan açıklamaya göre, Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan ERÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Argunşah, Hoca Ahmet Yesevi’nin Türk dünyasının manevi hayatını derinden etkileyen ve tesiri halen hissedilen Pir-i Türkistan namıyla anılan büyük bir mutasavvıf olduğunu kaydetti.

Hoca Ahmet Yesevi'nin, Türk dünyasının manevi birliğini sağlayan yüce isimlerden olduğunu aktaran Argunşah, 'Bunun içindir ki Türkiye'nin de teklifiyle 2017 yılı, UNESCO tarafından 'Hoca Ahmet Yesevi Yılı' ilan edilmiştir. Bu vesileyle onun kimliğinin ve düşünce dünyasının, Türk İslam coğrafyasındaki bütünleştirici rollerinin bir kez daha hatırlanması, tazelenmesi ve yeni ufuklara uyandırılması önemli bir kazanım olacaktır.' ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Türk dünyasının, tarih boyunca sadece kurduğu devletler, imparatorluklar ve fethettiği topraklarla adından söz ettirmeyip, ilmi, bilimi, özellikle de İslam alanında yetiştirdiği manevi değerlerle hep gözde ve ileride olduğunu söyledi.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk- Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız da, İslamiyet'in yayılmasında Hoca Ahmet Yesevi'nin etkilerini aktardı.

Plaket ve ödül takdiminden sonra sempozyum oturumları gerçekleştirildi.

Kaynak: AA