Endonezya'dan Sürüngen Kaçırmaya Çalışan Japon Gözaltına Alındı

Naito adlı kişinin bavulundan 181 kertenkele, 65 yılan ve 7 kaplumbağa çıktı.

Endonezya'da 253 sürüngen hayvanı ülke dışına çıkarmaya çalışan bir Japon'un gözaltına alındığı bildirildi.

Cakarta'daki uluslararası havaalanındaki güvenlik amiri Rıdvan Alaydrus, gümrük yetkililerinin, Katsuhide Naito adlı kişinin bavulunda 181 kertenkele, 65 yılan ve 7 kaplumbağa olduğunu fark etmesi üzerine gözaltına alındığını açıkladı.

Yetkililerin 12 farklı türe el koyduğunu, bunların 3'ünün neslinin tükenmekte olduğunu kaydeden Alaydrus, Naito'nun Endonezya yasaları çerçevesinde koruma altında olan, aralarında yeşil ağaç mambası, Borneo kertenkeleleri ve domuz burunlu kaplumbağaların da bulunduğu sürüngenleri Sumatra Adası'ndaki ve Endonezya'nın Borneo Adası'ndaki kaçak avcılardan almış olabileceğini belirtti.

Rıdvan Alaydrus, Japonya'ya gidecek uçağa binmeden önce yakalanan Katsuhide Naito'nun, Endonezya'nın hayvanları korumaya yönelik yasaları çerçevesinde ceza alabileceğini dile getirdi.

Yaban Hayatı Koruma Toplumu Endonezya Programı Suç Birimi Müdürü Dwi Adhiasto ise Naito'nun yaban hayatı ticaretinde 'büyük oyuncu' olduğunu ve 2005'te 39 egzotik sürüngeni kaçırırken Avustralya'da gözaltına alındığını söyledi.

Sayıları 13 binden fazla olan ada ve adacığın oluşturduğu bir takımada olan Endonezya, çok sayıda sürüngen türüne ev sahipliği yapıyor.
Kaynak: AA