Darbe Girişiminde AKOM'un İşgali Davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde AKOM'u işgal ettikleri iddiasıyla 6'sı tutuklu 17 askerin yargılanmasına devam edildi İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmada dinlenilen müşteki anlatımlarının ardından tutuksuz sanıklardan Ramazan Sezer hakkında, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti Davaya müdahil olma talebinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tüzel kişiliğinin de arasında bulunduğu tüm müştekilerin müdahilliklerine karar verildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezini (AKOM) işgal ettikleri iddiasıyla, 6'sı tutuklu, 9'ü rütbeli 17 askerin, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 6 tutuklu sanık ile darbe girişimi sırasında yaralananların da aralarında bulunduğu bazı mağdur ve müştekiler katıldı.

Duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tüzel kişiliği avukatları, davaya müdahillik talebinde bulundu. Diğer mağdur ve müştekiler ile avukatları da aynı talebi dile getirdi.

İki gün süren duruşmalarda savunma yapan sanıkların tümü, haklarındaki suçlamaları reddetti. Söz alan tutuklu sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

- 'İşgale gittiniz, nefsi müdafaadan bahsediyorsunuz'

Sanık savunmalarının ardından, duruşmada hazır olan müşteki ve mağdurlar dinlenildi. Darbe girişiminde AKOM'un işgal edilme sürecine şahit olan, bazı yaşanan olaylar sonucu yaralanan mağdur ve müştekiler, yaşadıklarını anlattı.

Beyanı sorulan müştekilerden İBB İtfaiye Müdür Yardımcısı Mustafa Özsert, işgal girişimine katılan askerlere 'teslim olmaları ve teslim olunması durumunda kontrollü bir şekilde emniyete götürülecekleri' yönünde çağrıda bulunduğunu belirterek, bu çağrılarına rağmen askerlerin teslim olmadıklarını söyledi.

Müşteki Özsert'e soru sormak isteyen tutuklu sanıklardan Ramazan Derviş ise olay yerinde toplanan ve galeyana geldiğini düşündükleri halktan çekindikleri ve nefsi müdafaa için 'teslim ol' çağrılarına uymadıklarını, polisi beklediklerini anlattı.

Sanık Derviş'in, müşteki Özsert'e, 'Polis saat kaçta oraya geldi?' diye sorması üzerine araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Taner Akıncı, 'Orayı işgale gittiniz, nefsi müdafaadan bahsediyorsunuz öyle mi? Otur yerine.' diyerek tepki gösterdi.

- Duruşma salonunda duygusal anlar

Beyanı alınan müştekilerden Recep Çifti de olay akşamında yaşadıklarını anlattı. İşgal edilen AKOM'a ilk giden 30-40 kişilik grubun arasında, en önde bulunduğunu ve sanıklardan Mustafa Kubilay ile ilk temas eden kişi olduğunu aktaran Çiftçi'nin, silahların üzerine doğrultulduğu olayı anlatması sırasında duygusal anlar yaşandı. Bu sırada Mahkeme Başkanı Akıncı da bir süre dışarı çıkıp tekrar içeri girdi.

Duruşmada, tüm müşteki ve mağdurların beyanları da alındı.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, müşteki beyanlarına göre, tutuksuz sanıklardan Ramazan Sezer hakkında, atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunması ve delillerin henüz tam olarak toplanmaması gerekçesiyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Tutuklu sanıklar Yarbay Mustafa Kubilay, yüzbaşılar Ramazan Derviş, Levent Aksoy, Mehmet Fatih Güven ve Hakan Özhan ile Astsubay Ömer Faruk Çimen'in, suç işledikleri yönünde somut deliller olması ve delillerin tam olarak toplanmaması gerekçeleriyle bu hallerinin devamına karar veren heyet, bir sonraki duruşmada mahkemeye ismi bildirilen 10 kişinin de tanık olarak dinlenilmesini hükme bağladı.

Davaya müdahil olma talebinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tüzel kişiliğinin de arasında bulunduğu tüm müştekilerin müdahilliklerine karar veren heyet, duruşmayı 7 Ağustos'a erteledi.

- İddianameden

İddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde AKOM'u işgal ettikleri iddiasıyla 9'u rütbeli, 6'sı tutuklu 17 asker 'şüpheli', olayda yaralanan 7 kişinin de aralarında bulunduğu 17 kişi ise 'müşteki' sıfatıyla yer alıyor.

Tüm şüphelilerin 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan da 7 yıl altı aydan onbeşer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istenen iddianamede, ayrıca 4 tutuklu askerin, işgal sırasında 7 kişiyi yaraladıkları gerekçesiyle 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 63 yıldan yüzbeşer yıla kadar hapis, 11 şüpheli askerin ise işgal sırasında 'kamu malına zarar verdikleri' iddiasıyla 1 yıldan dörder yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesi talep ediliyor.

Şüpheli askerlerin bir kamyon, yeterince mühimmat ve etkili silahlar bulundurmak suretiyle AKOM'u ele geçirmek ve buradaki darbe kapsamındaki faaliyetlere yön vermek için 6. Motorlu Piyade Alay Komutanlığından hareket ederek AKOM'a intikal eden askeri birlik içerisinde yer aldıkları anlatılan iddianamede, açılan ateş sonucu müştekiler Mustafa Ertaş, Bilal Uzcan, Hacı Demirci, Ramazan Çakır, Eyüp Kalan ve Musa İlhan'ın yaralandığı, atış sıklığı, hedef gözetilmesi gibi hususlar da dikkate alındığında şüphelilerin öldürmeye teşebbüs ettikleri kanaatine varıldığı ifade ediliyor.
Kaynak: AA