Çerkezler Hem Trajediyi Anlatacak Hem De Taleplerini Dile Getirecekler

21 Mayıs 1864 Çerkez Sürgünü ve Soykırımı, her yıl olduğu gibi bu yıl yine 21 Mayıs akşamı, Çerkez Dernekleri Federasyonu öncülüğünde İstanbul’da Rusya Konsolosluğu önünde anılacak.

Çerkezler Hem Trajediyi Anlatacak Hem De Taleplerini Dile Getirecekler
Tarihçi Murat Yalçın Çerkez-Rus Savaşlarının bitmesinde sembol tarih olarak bilinen 21 Mayıs 1864’ün aynı zamanda Çerkezler için sürgün ve soykırım ifadelerini barındırdığını belirtti.

Yalçın, “ Günümüzde Türkiye başta olmak üzere, Suriye, İsrail, Avrupa, ABD, Rusya Federasyonu’na bağlı özerk cumhuriyetlerde yaşayan ve bu büyük acıyı asla unutmamış olan Çerkezler sürgün ve soykırımı tüm Dünya’ya duyurmak adına her yıl değişik etkinlikler düzenliyor. Türkiye’de bulunan Çerkezler ve diğer Kafkasyalı halklar tarafından her 21 Mayıs öncesi ve sonrasını takip eden günlerde, binlerce insanın katılımıyla anma-protesto ve yas içerikli özel programlar düzenleniyor” dedi.



Türkiye ve Rusya’dan taleplerini dile getirecekler

Yalçın Türkiye’den Çerkez Soykırımı ve Sürgünü’nün T.B.M.M’de resmen tanınması, Rusya ve Türkiye arasında yapılacak olan ikili anlaşmalar ile Türkiye vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkının verilmesi, Rusya’dan ise Çerkezler’den ve diğer Kafkasyalı halklardan resmen özür dilenmesi, çifte vatandaşlık anlaşmaları ile Türkiye’de yaşayan Çerkezlerin ana vatanlarına geri dönüşün ve Kafkasya ile olan ilişkilerin kolaylaştırılması, Kafkasya’daki yerleşim yerlerine eski Çerkezce isimlerinin iade edilmesine yönelik talepleri yineleyeceklerini belirtti.



Anma programında neler var?

Yalçın 18-21 Mayıs tarihleri arasında yapılacak anma etkinliklerini şöyle sıraladı: “ 18 Mayıs Perşembe akşamı, Adığe Khase-Çerkez Derneği öncülüğünde Gaziosmanpaşa Merkez Camisi’nde akşam namazından sonra mevlit okutulacak, 19 Mayıs Cuma akşamı İstanbul Çerkez Derneği’nde sürgün ve soykırım konulu panel düzenlenecek. Çerkez Dernekleri Federasyonu ise 21 Mayıs Pazar akşamı İstanbul’da Rusya konsolosluğu önünde basın açıklaması ve anma programı düzenleyecek.”
Kaynak: İHA