Çekya'dan AB'nin Sığınmacı Kotasına Tepki

Çekya İçişleri Bakanı Chovanec: ''2015 yılından beri yürürlükte olan sığınmacı kotası yürümüyor''.

Çekya İçişleri Bakanı Milan Chovanec, sığınmacıların Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında dağıtılmasını öngören kota mekanizmasında yer almayan ülkeler hakkında soruşturma başlatılacağı açıklamasına tepki gösterdi.

Chovanec, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin AB tarafından uygulanması muhtemel yaptırımlara rağmen güvenlik nedenlerinden dolayı sığınmacıların Çekya'ya yerleştirilmesine karşı olduğunu söyledi.

AB'nin istediği kota uygulamasının, yanlış temeller üzerine inşa edildiğini savunan Chovanec, ''AB, iltica konusunda reform istiyor ama söz konusu sistem, 2015'teki mülteci akınından daha büyüğünü, gerektiği şekilde ele alamayacaktır. Çekya'nın kotaya karşı görüşü net. Bu görüşü, Vişegrad Grubu Ülkeleri (Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya) de paylaşıyor. 2015'ten beri yürürlükte olan sığınmacı kotası yürümüyor. Şimdi de 'Kim 20 kişi kabul etti?', 'Kim 12 kişi kabul etti?' şeklinde oyun oynanıyor. 20 kişi kabul eden iyi, 12 kişi kabul eden ise kötü çocuk olarak görülüyor.'' ifadelerini kullandı.

AB'nin, İtalya ve Yunanistan'dan 160 bin sığınmacının diğer üye devletlere yerleştirmesini öngören mekanizma kapsamında iki bin 600 sığınmacı kabul etmesi gereken Çekya, bugüne kadar sadece 12 mülteci kabul etti.

AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 16 Mayıs'taki oturumunda, AB üyeleri arasında şu ana kadar bir tane bile sığınmacı yerleştirmeyen ülkeler olduğuna dikkati çekmişti.

Avramopulos, 'Dayanışma sadece birkaç üye ülkenin sorumluluğu olamaz. Ortak hedef, tüm üye ülkelerin sisteme orantılı ve adil bir şekilde katkı vermesi. Birçok üye ülkenin sisteme katkı vermesine rağmen maalesef bir iki ülke, bir kişi bile almadı. Bu ihlal anlamına geliyor. Eğer bir ay içinde ilerleme olmazsa Avrupa Komisyonu söz konusu ülkeler hakkında soruşturma başlatacak.' açıklamasında bulunmuştu.

Ayrıca komisyonun durum değerlendirmesinde bugüne kadar bir tane bile mülteci yerleştirilmeyen üye ülkeler arasında Macaristan, Polonya ve Avusturya olduğu belirtiliyor.
Kaynak: AA