'Buğday Yetiştiriciliği Ve Faydalarının Araştırılması Projesi'

Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi'nde TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katılan 11. sınıf öğrencileri, buğday çiminin kansere olan etkisini araştırdı.

Öğrenciler Hediye Nuran Özben, Ece Eren ve Taner Gergül, 'Buğday Yetiştiriciliği ve Faydalarının Araştırılması Projesi' ile araştırma yaptı.

Özben, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anti kanserojen olan 'leather' maddesini araştırdıklarını ve bu maddenin en çok buğday çiminde olduğunu söyledi.

Eren ise proje kapsamında ev, balkon ve serada buğday çimi yetiştirdiklerini, deney sonucunda ev ortamındaki buğday çiminin daha hızlı büyüdüğünü belirtti.

Buğday çimlerini yetiştirmenin 8 haftalarını aldığını ifade eden Eren, şunları kaydetti:

'Deneyin sonucunda en erken yetişen buğday çimi ev ortamında oldu. Ancak çabuk soldu. Balkonda yetişen geç yetişti ancak ömrü daha uzun oldu. Seradaki ise yetişmesiyle kuruması aynı sürede oldu. Aynı zamanda leather maddesi, yaban mersini, baklagiller, ahududu ve böğürtlende bulunuyor. Dünyanın en güçlü anti kanserojen maddesidir ve aynı zamanda antioksidan bir yapıya sahip. Kanser hücrelerini öldüren bir özelliği var. Buğday çimi aynı zamanda güneş yanıklarına iyi gelir ve zayıflatır.'

Gergül de yetiştirdikleri buğday çimlerini üst kısımdan 8 veya 10 santim kestiklerini ve bunu blender yardımıyla şıraya çevirdiklerini aktardı.

Buğday çiminin bu şekilde direkt tüketilebildiğini dile getiren Gergül, 'Buğday çiminin uç kısımlarını yemeğe veya salataya katabiliriz. Yani basit bir şekilde kanserden korunabiliriz.' diye konuştu.

Kaynak: AA