Bitlis'te 'Ponza Ve Perlit Çalıştayı'

Bitlis Valisi Çınar: 'Bölgemizdeki tüm olumsuzluklara rağmen sadece ponza ve perlit ile büyük bir çıkış yakalayabiliriz'.

Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ile Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) iş birliğiyle düzenlenen 'Ponza ve Perlit Çalıştayı' başladı.

BEU İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde 'Türkiye ve Bitlis için, ponza ve Perlitin dünü, bugünü ve yarını' temalı olarak düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Bitlis Valisi Ahmet Çınar, ponza madeninin dünya rezervinin önemli bir bölümünün Türkiye'de bulunduğunu, Türkiye rezervinin yüzde 70'inin de Bitlis'te olduğunu söyledi.

Bunun giderek çeşitlenen ve gelişen bir sektör olduğunu ifade eden Vali Çınar, şöyle konuştu:

'Bölgemizdeki tüm olumsuzluklara rağmen sadece ponza ve perlit ile büyük bir çıkış yakalayabiliriz. Ponzayı kamyonlarla satarsak bu ucuzluğa kaçan bir durum olur. Burada önemli olan üretime geçmek. Üretim biraz var ama çeşitleme ve katma değerde düşük seviyedeyiz. İlk etapta katma değeri yüksek ürünleri üretmemiz gerekiyor. Bunun için gerekli teknoloji ve sanayiyi bölgeye getirmemiz lazım. Biz o ürünleri üretip satışını yaparken, Ar-Ge faaliyetlerimizi de birlikte yürütmeliyiz. Buradan aldığımız ekonomik güçle araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi daha iyi yapabiliriz.'

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım ise, üniversitelerin önemli görevlerinden birinin araştırma olduğunu belirtti.

Üniversitelerin Ar-Ge çalışmaları yaparken, toplum yararına konuları da tespit edebileceğini kaydeden Rektör Yardım, şöyle devam etti:

'Üniversiteler, içinde bulunduğu toplumun ekonomik ve sosyo-kültürel dinamiklerini aktivite edecek konuları öncelikli olarak çalışmaya gayret gösterir. Bu o üniversitenin topluma borcudur. Çünkü üniversiteler sadece eğitim öğretim yapmak için kurulmaz. O toplumun temel dinamiklerini aktivite edecek faaliyetleri de yürütmek zorundadır. Çalıştay bu kapsamda düzenlenmiştir.'

Ponza ve perlitin bu bölgenin en önemli konuları olarak öne çıktığını dile getiren Yardım, bundan sonraki hedeflerinin daha geniş katılımlı ve TÜBİTAK destekli uluslararası bir sempozyum düzenlemeyi amaçladıklarını ifade etti.

TATSO Başkanı Bilal Dağdağan da, ponza madeninin değerinin anlaşılması için bu çalıştayın çok önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Dağdağan, 'Almanların deyimiyle 'beyaz altın' olarak tabir edilen ponza madeninin gerçek değerine ulaşması için atılan bu ilk adımın ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'de ponza rezervinin yüzde 70'ine sahip bir ilde yaşıyoruz. Ponza, inşaat, gıda, kozmetik, su damıtma ve topraksız tarım sektörlerinde kullanılıyor. Milli değerimizi yeterince kullanamıyoruz ama bu çalıştay sayesinde ponza madeninden üreteceğimiz ürünlerin katma değerlerini arttıracağız.' ifadelerini kullandı.

İnşaat Mühendisleri Odası Bitlis Temsilcisi Cengiz Şahin, 3 gün sürecek çalıştayın iki yıllık bir emeğin ürünü olduğunu dile getirerek, Bitlis'in altın değerinde bir madene sahip olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA