Adana'da 5 Darbeci Askere Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Adana'da 5 darbeci askere verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları onandı.

Adana'da 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla tutuklanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilen 5 eski subay hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince onandı.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi kararında, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinin dönemin İl Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Halil Çelik, Çukurova İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Binbaşı Hüseyin Yalçınkaya, darbe girişimi gecesi nöbetçi olan İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Binbaşı Osman Tunahan Berk, Adana İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Atilla Demir ile Üsteğmen Hasan Şahna hakkında verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları ile ilgili kararını verdi.

Gaziantep Bölge Adliyesi 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Kararda, 5 darbeci eski subayla ilgili verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının kanuna uygun şekilde verildiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:

'Mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, yargılama sürecindeki usuli işlemlerin kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde eksiksiz olarak değerlendirildiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tiplerine uyduğu, cezaların kanuni bağlamda uygulandığı hükmüne varılmıştır.'

3. Ceza Dairesi, eski üsteğmen Hasan Şahna için ayrıca verilen 'hakaret' suçundan 1 yıl 2 ay, 'Kamu görevlisine görevi yaptırmamak için direnme' suçundan 1 yıl 14 ay 20 gün hapis cezalarını da onadı.

Daire, verilen kararlara yönelik yapılan itirazları da reddetti. Dava dosyası, 5 darbeci subayla ilgili onanan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları, hüküm yönünden incelenmek üzere Yargıtay’a gönderildi. Kararda, eski üsteğmen Şahna ile ilgili onanan diğer cezaların ise 5 yıldan az olduğu için kesinleştiği belirtildi.

Kaynak: AA