'ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi'ne Doğru

Sudan'daki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Mehdi:'Riyad'daki zirve, bölgede savaş tamtamlarının çalındığı, silahların satıldığı bir zirve olmasın. Barış zirvesi olsun'

Sudan'da ana muhalefetteki Milli Ümmet Partisi'nin Genel Başkanı Sadık el-Mehdi, Suudi Arabistan'da yapılacak 'ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi'nde Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile ABD Başkanı Donald Trump'ın bir araya gelmesine ihtimal vermediğini söyledi.

Mehdi, başkent Hartum'da düzenlediği basın toplantısında, 21 Mayıs'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılacak 'ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bölgedeki çatışmaları sona erdirmek için Sünni ülkelerin Trump ile toplantı yapmasını umduğunu dile getiren Mehdi, 'Riyad'daki zirve, bölgede savaş tamtamlarının çalındığı, silahların satıldığı bir zirve olmasın. Barış zirvesi olsun.' dedi.

Mehdi, zirvede Sudan Devlet Başkanı Beşir ile ABD Başkanı Trump arasında bir görüşme beklemediğini belirtirken, ABD yönetiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (UCM) dikkate aldığını vurguladı.

Böyle bir görüşmenin Trump'un ihlalde bulunması anlamına geleceğini kaydeden Mehdi, bunun ABD yönetimine de yansımaları olacağını ifade etti.

Sudan muhalefet lideri Mehdi, uluslararası toplumun demokratik dönüşüm ve adil barış konusunda Sudan halkını desteklemesinin, yasa dışı göç ve terör konularında iş birliğinin güvencesi olduğunu aktardı.

Suudi Arabistan, 21 Mayıs'ta Riyad'da yapılacak zirveye Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'i de davet etmişti.

Beşir, zirveye katılımının, Sudan'ın uluslararası toplumla ilişkilerinde bir 'sıçrama' olacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.

UCM, 4 Mart 2009'da Beşir'i soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlemekle suçlamıştı. Beşir ise UCM'yi 'sömürge organı' olarak tanımlamış ve yetkili olmadığını iddia etmişti.

ABD tarafından 1993'te 'terörizmi destekleyen ülkeler' listesine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı. Barack Obama ise bu yılın başında görevi bırakmadan önce yayımladığı başkanlık kararnamesiyle Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatını vermişti.
Kaynak: AA