4. İstanbul Seramik Sanat Günleri Başladı

İBB Kültür Daire Başkanı Şen: 'Bir kere daha gördük ki gerçek anlamda eğer biz toplum olarak sahip çıkarsak, ülkemizin önü son derece açık. Yeter ki bize yapılan manipülasyonlara, Batı'nın bizim üzerimizdeki oyunlarına, tuzağına düşmeyelim' 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini yazan ülkeler, özellikle 27. ve 28. maddelere bakarak ya o metne sahip çıkacaklar ya da bundan sonra bu beyannameyi tanımayacağız ve gerçek anlamıyla dünyaya lazım olan bir beyanname yazılacak' 'Her sanat buluşmasını biz ciddiye alıyoruz. Sanatın ruhunun ön planda olması kaydıyla, önümüzde durabilecek hiçbir şey yok'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünce düzenlenen '4. İstanbul Seramik Sanat Günleri' başladı.

Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde (Maksem), Türk seramik sanatının önemli sanatçılarının çalışmalarının yer aldığı karma serginin açıldığı törene katılan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sanatın birleştirici gücü olduğuna işaret ederek, 'Dünyanın son derece hareketli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Elbette bütün medeniyetler, kültürler ve siyasi bakışların kesiştiği ülkemiz de bunların hepsinden nasibini fazlasıyla alıyor.' dedi.

Şen, geçtiğimiz günlerde Kore'nin Jeju Adası'nda yapılan Dünya Belediyeler Birliği Kültür Komitesi buluşmasına katıldığını hatırlatarak, 'Bir kere daha gördük ki gerçek anlamda eğer biz toplum olarak sahip çıkarsak, ülkemizin önü son derece açık. Yeter ki bize yapılan manipülasyonlara, Batı'nın bizim üzerimizdeki oyunlarına, tuzağına düşmeyelim. Bunu Jeju Adasında da söyledim. Bugün dünya üzerinde, kültürel haklarını değil, kültürel ağırlıklarını kaybeden milletler ve toplumlardan bahsediyoruz. Demokrasi götürülen ülkelerde, nedense demokrasiyi götürenler, gittikleri ülkenin kültüründe ne varsa, müzelerine götürmüş. Bu çarpıklığı, bir kere daha yüzlerine vurdum.' diye konuştu.

Jeju Adası'ndaki konuşmasında iki talepte bulunduğunu vurgulayan Şen, şunları söyledi:

'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini yazan ülkeler, özellikle 27. ve 28. maddelere bakarak ya o metne sahip çıkacaklar ya da bundan sonra bu beyannameyi tanımayacağız ve gerçek anlamıyla dünyaya lazım olan bir beyanname yazılacak. Bunun başka şansı yok. Çünkü çok ciddi bir riyakarlık ve ikiyüzlülük var. Bunu birkaç Avrupa ülkesi dışındaki diğer bütün ülkeler de can-ı gönülden destekledi.'

Abdurrahman Şen, bazı Avrupa ülkelerinin müzelerinde, ait olduğu topraklardan kaçırılmış eserler bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Sömürgeci devletlerin müzelerinde yer alan birçok tarihi eser var. Bizim birçok eserimizin de Avrupa'ya kaçırıldığını hepimiz biliyoruz. Nerelerde olduğunu biliyoruz. Jeju Adasındaki konuşmamda, dünyadaki bütün milletlerin kendilerine ait olmayan eserleri, ait olduğu topraklara iade etmesini talep ettim. Eserleri çalınanlar ayakta alkışladı. Onun için her sanat buluşmasını biz ciddiye alıyoruz. Sanatın ruhunun ön planda olması kaydıyla, önümüzde durabilecek hiçbir şey yok.'

Dünyada kültürü en sağlam olan toplumlardan birinin Türk milleti, Anadolu insanı olduğunu dile getiren Şen, 'Kültürün, medeniyetin kökü Doğu'da. Unutmayalım, güneş doğudan yükselir ve yine doğudan yükselecek.' ifadelerini kullandı.

- 'Seramik, çok kolay bir sanat değil'

Seramik Sanat Günleri küratörü Duygu Bağlan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, seramik sanatının, sanat dalları içinde hak ettiği yeri bulmasını hedeflediklerini belirterek, 'Her ne kadar yapımı ve verilen emeği diğer sanat dallarından çok daha zor olsa da müzayedelerde ve satışı bol olan galerilerde nedense seramik çok fazla yer alamıyor. Çünkü çok kırılgan bir malzeme.' görüşünü dile getirdi.

Halka açık atölye çalışmaları yapacaklarını da kaydeden Bağlan, şöyle devam etti:

'Çok kolay bir sanat değil. Her sanatta emek var da seramik, aşırı derecede emek ve biraz daha fazla sabır istiyor. Şekillendirmek, kurutmak, özenle fırınlamak, hepsinin bir programı var. Aslında hayat gibi. Hayatı oluşturan da toprak, su, ateş ve hava ise seramiği ve camı da oluşturan bu unsurlar. Bu yüzden biraz sabra davet ediyoruz insanları. Gördükleri eserin hatta en beğenmedikleri eserin bile ne kadar emek, zaman ve bilgi gerektirdiğini bu atölyelerle görsünler istiyoruz.'

Seramik sanatını tanıtmanın yanı sıra seramik sanatçılarını halkla buluşturan etkinlikte, Bingül Başarır, Güngör Güner, Candan Dizdar Terwiel, Mustafa Tunçalp, Ayfer Kalsın, Ahmet Nejat Birdevrim gibi seramik sanatının önde gelen isimlerinin de aralarında bulunduğu 314 katılımcının bine yakın eseri sergileniyor.

Serginin açılışına Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu ile sergide eseri bulunan sanatçılar katıldı.

4. İstanbul Seramik Sanat Günleri, 8 Haziran'a kadar devam edecek.
Kaynak: AA