'Yeni Yusufeli'nin Altyapısında Sona Gelindi

Artvin'de, tamamlandığında 270 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek kemer barajı olacak Yusufeli Barajı'nın suları altında kalacak ilçenin taşınacağı yerleşim yerindeki altyapı çalışmaları yüzde 90 tamamlandı Yusufeli Belediye Başkanı Aytekin: 'Üçüncü bölgenin altyapı çalışmaları tamamen bitti. Birinci ve ikinci bölgelerindeki çalışmalar ise haziran ayı sonu itibarıyla sona erecek' '3 bin 110 hemşehrimiz ise konut talebinde bulundu. Bu da gösteriyor ki Yusufeli, ilçesine sahip çıkıyor'

YUSUF OKUR - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren Yusufeli Barajı'nın suları altında kalacak ilçenin yeni yerleşim alanının altyapı çalışmalarında sona gelindi.

Artvin'de yapımı tamamlandığında 270 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek kemer barajı olacak Yusufeli Barajı ve Hidro Elektrik Santrali'nin (HES) temeli, 26 Şubat 2013'te atıldı.

Tamamlandığında ülke ekonomisine yılda yaklaşık 450 milyon liralık katkı sağlaması hedeflenen Yusufeli Barajı ve HES'in göl alanı içerisinde kalacak Yusufeli ilçe merkezinin taşınacağı yerleşim yeri altyapı çalışmalarına ise Temmuz 2015'te başlandı.

Genel altyapı işleri kapsamında 19 kilometre temel trafik yolu, 6 kilometre beton kilit parke kaplamalı yaya yolu, yol ve adaların tesviyesi için 7 milyon metreküp kazı ve 1,2 milyon metreküp dolgu, 13 kilometre kanalizasyon hattı, 12 kilometre yağmur suyu hattı, 14 kilometre içme suyu hattı, 4 içme suyu deposu, 2,5 kilometre uzunluğunda kutu menfez, elektrik ve Telekom altyapı işleri ile 1,5 milyon metreküp dolgu barajı ve baraj arkası dolgusu bulunuyor.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 120 hektar alan üzerine kurulacak yeni ilçe merkezi altyapı çalışmalarında yüzde 90'ın üzerinde fiziki gerçekleşmenin söz konusu olduğunu söyledi.

Yeni ilçe merkezinin birinci, ikinci ve üçüncü bölge olarak adlandırılan üç bölgeden oluştuğunu dile getiren Aytekin, 'Yeni ilçe zor bir coğrafyaya inşa edilecek. Buradaki her alan kırmalar, patlatmalar ve doldurmalarla elde edilen alanlardır.' dedi.

Aytekin, üçüncü bölgenin altyapı çalışmalarının tamamen bittiğini, birinci ve ikinci bölgelerin ise haziran ayı sonu itibarıyla sona ereceğini belirterek, üçüncü bölgede üst yapı çalışmaları kapsamında TOKİ'nin bir süre önce 334 konutun ihalesini yaptığını ifade etti.

Aytekin, kamulaştırma sürecinin devam ettiğini ve yeni ilçe merkezinin yöre halkı tarafından da artık benimsendiğini kaydederek, 'Bunun en güzel örneğini iskan başvurularında gördük. İskan başvurularında 4 binin üzerinde hane 'Ben yeni ilçede oturacağım' diye başvuruda bulundu. Bunlardan 3 bin 110 hemşehrimiz ise konut talebinde bulundu. Bu da gösteriyor ki Yusufeli, ilçesine sahip çıkıyor.' dedi.

Kaybedilen tarım alanlarını yeni yerleşim yerinde kazanmak için de çaba sarf ettiklerine dikkati çeken Aytekin, 'Şimdilik burada 50 hektarlık tarım alanı kazandık. Kazıda çıkan malzemeleri daha doğru kullanırsak daha çok dolgu alanı yapıp buraları tarım amaçlı insanımızın hizmetine sunabiliriz.' ifadesini kullandı.

- 'Yeni ilçe merkezine taşınmanın ben 2023'ü bulacağını tahmin ediyorum'

Aytekin, Yusufeli Barajı'nın Mayıs 2019'da bitirilmesinin planladığını belirterek, şunları söyledi:

'Bu proje çerçevesince bağlantı yolları ve yapılması gereken çok önemli köprüler var. Yerleşim, kamulaştırma, maden gibi farklı iş kollarını ortaya koyduğumuz zaman bunların 2019'da, 2020'de bitmesi mümkün görünmüyor. Zor bir coğrafyada iş yapıyoruz. Karayolları da zor bir coğrafyada çalışıyor, yeni yerleşim yerini de zor bir coğrafyaya kuruyoruz. Kamulaştırma yaparken de DSİ arazinin menkul olduğu bir yerde kamulaştırma yapıyor. Maden işletmesi de suyun altında kalacak rezervleri almak zorunda. Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde 2023 yılı yeni ilçe merkezine taşınmak için daha gerçekçi bir zaman dilimi olarak duruyor.'

Aytekin, yeni Yusufeli ilçe merkezinin, göl manzarası ve mimarisiyle Türkiye'nin örnek ilçelerinden biri olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA