Türkiye-Sri Lanka Ticaret Ve Yatırım İş Forumu

Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu (SANKON) ve Sri Lanka Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla Ticaret ve Yatırım İş Forumu düzenlendi.

SANKON Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy, Park Inn By Radisson Otel'de düzenlenen Türkiye-Sri Lanka Ticaret ve Yatırım İş Forumu'nun açılışında, iki ülke arasında gelişen ilişkilere değindi.

Ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlamak amacıyla Kasım 2016'da Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Atasoy, Sri Lanka ekonomisine katkı sağlayan kuruluşlarla ekonomik ve ticari iş birliği protokolleri imzaladıklarını hatırlattı.

Atasoy, Sri Lanka halkının misafirperver, örf ve adetlerine bağlı, devletine ve bağımsızlığına düşkün olmalarıyla Türk halkına çok benzediklerini söyledi.

- Çay ve turizm iş birliği de konuşuldu

Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza da ülkesi ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin Osmanlı dönemine kadar dayandığına dikkati çekti.

Sri Lanka Büyükelçiliğinin Ankara'da 2012 yılında, Türkiye Büyükelçiliğinin de Kolombo'da bir yıl sonra faaliyete geçmesiyle iki ülkenin sahip olduğu dostane ilişkinin pekiştiğini dile getiren Amza, sıcak ilişkilerin ticaret ve ekonomi alanlarına da yansıdığını belirtti.

Amza, Türkiye-Sri Lanka İş Forumu'nun geçen yıl oluşturulduğunu kaydetti.

Türkiye ve Sri Lanka'nın dünyanın önde gelen çay üreticilerinden olduğunu anlatan Amza, ilgili firmaların görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Amza, başta gümrük sorunları konusunda karşılıklı yardım, çifte verginin önlenmesi ve yatırımların karşılıklı teşviki olmak üzere çeşitli alanlarda 10 anlaşma için görüşmeler yapıldığını söyledi.

Türk Hava Yollarının hemen her gün İstanbul-Kolombo hattında seferler düzenlediğini belirten Amza, karşılıklı turist akışını artırmaya yönelik görüşmeler yürütüldüğünü kaydetti.

Kaynak: AA