'Türk Keneşi &Amp; Dünya Telekomünikasyon Ve Bilgi Toplumu Günü Etkinliği'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Aka: 'Bugün 32,5 milyon kullanıcısı olan edevlet kapısında 330'dan fazla kuruma ait bin 950 hizmet sunuluyor' Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Kılıç: 'Bütün kurum ve kuruluşlarda gerekli tedbirler alındı. Bu tedbirler sonucunda USOM ve SOME yakın bir iş birliği içerisinde çalıştı. Belki de bu son siber olaydan en az etkilenen ülkeler arasında yer alıyoruz' BTK Başkanı Sayan: 'Yayınlanan açıklardan sadece biri şu (WannaCry) siber saldırı. Biz bunun gelmesini 1520 gün öncesinden beri bekliyorduk. Bunun gibi, sadece NSA'in açıkladığı açıklardan en az birkaç tane var'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, bugün 32,5 milyon kullanıcısı olan e-devlet kapısında 330'dan fazla kuruma ait bin 950 hizmet sunulduğunu bildirdi.

'Türk Keneşi & Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü Etkinliği'nin açılışında konuşan Aka, bakanlık tarafından yapılan çalışmalara değinerek, teknoloji geliştikçe siber güvenlik tedbirlerinin ön plana çıktığını kaydetti.

Aka, her 60 saniyede bir; yaklaşık 3,5 milyon Facebook paylaşımı, 4 milyon Google araması, 70 bin Instagram paylaşımı, 450 bin tweet, 30 milyondan fazla WhatsApp mesajlaşması, 150 binin üzerinde e-posta gönderildiğini bildirdi.

e-devlet kapısının 18 Aralık 2008'de 22 hizmetle açıldığını anımsatan Aka, 'Bugün 32,5 milyon kullanıcısı olan e-devlet kapısında 330'dan fazla kuruma ait bin 950 hizmet sunuluyor. 2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı 19 Temmuz 2016'da yürürlüğe girmiş, 4 amaç, 13 hedef ve 43 eylemden oluşuyor.' dedi.

Aka, internet değişim noktalarının ülkede kurulması için çalıştıklarını, yerli ve milli bir arama motoru ile tarayıcı geliştirme noktasında çalışmaların devam ettiği belirterek, 'Ülke genelinde sayısal uçurumun azaltılması amacıyla kırsal kesimdeki yerleşim yerlerinin sabit ve mobil haberleşme ihtiyaçlarını evrensel hizmet kapsamında karşıladık. 3 bin 700 yerleşim yerine altyapı kurduk.' şeklinde konuştu.

- 'Son siber olaydan en az etkilenen ülkeler arasında yer alıyoruz'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç da teknoloji hızla geliştikçe ve sektör büyüdükçe yeni fırsatlarla birlikte tehditlerin de beraberinde geldiğini aktararak, 'Özellikle son günlerde sizlerin de bildiği gibi zararlı bir yazılımla karşı karşıyayız. Dünyada 150'den fazla ülkede 200 bine yakın kullanıcı etkilendi ve ciddi ekonomik kayıplar oluştu.' dedi.

Kılıç, teknolojinin gelişmesinden vazgeçilmeyeceğini ancak siber olaylara karşı gerekli önleyici tedbirler alınarak yaşamasının öğrenilmesi gerektiğini söyledi.

Son siber saldırıya ilişkin 21 Mart'ta gerekli tüm bilgilendirmenin yapıldığını bildiren Kılıç, 'Bütün kurum ve kuruluşlarda gerekli tedbirler alındı. Bu tedbirler sonucunda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ve Siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin (SOME) yakın bir iş birliği içerisinde çalıştı. Belki de bu son siber olaydan en az etkilenen ülkeler arasında yer alıyoruz. Bu da bizler için önemli bir durum.' diye konuştu.

Kılıç, bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınması noktasında her geçen gün tüm kurum, kuruluş ve sektör temsilcileriyle yakın iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdüreceklerini de kaydetti.

- 'USOM faaliyetlerine 7/24 devam ediyor'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise 2016 verilerine göre dünyada üretilen bütün verinin yüzde 90'ının sadece 2 yılda üretildiğini belirterek, 'Bu gittikçe de geriliyor. Önümüzdeki yıl belki son 1,5 yıl olacak. Ondan sonra son 1 yıl, belki 1 güne kadar düşecek. O kadar fazla veri üretiliyor ki hepsinin yüzde 90'ı son 2 yıla sığmış durumda.' dedi.

Sayan, Ocak 2017 itibarıyla dünya nüfusunun yüzde 66'sına denk gelen 4,9 milyar mobil telefon kullanıcısı ve yüzde 50'sine denk gelen 3,8 milyar internet kullanıcısı bulunduğuna işaret ederek, bunların da yaklaşık 2,8 milyarının aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu söyledi.

2016 yılında bilgi ve iletişim sektöründe toplam 120 bin kişi istihdam edildiğini aktaran Sayan, 120 bin kişinin de Dünya Telekomünikasyon Günü'nü kutladı.

BTK Başkanı Sayan, şu bilgileri verdi:

'Yakın gelecekte büyük bir sayıya ulaşacağı düşünülen makinalar arası iletişim ve onun abone sayısı 2016 yılında yüzde 25 arttı. Bunun da katlanarak artacağı hesaplanmakta. Geniş bant internet bir önceki yıla göre yüzde 28'lik artışla 62,2 aboneye ulaştı. 2016 yılı sonu itibarıyla xDSL abone sayısı 8 milyona yaklaştı. 4,5G ile ulaşılan hızlı mobil internet hizmeti kullanımı arttı. Sadece ülkemizdeki ortalama 4,5G mobil kullanım bir önceki yıla göre yüzde 52 artarak 2 GB ve sabit internette aylık kullanım yüzde 15 artarak 66,5 GB oldu.'

Sayısı giderek artan ve etki alanı gün geçtikçe büyüyen siber saldırıların en günceline geçen günlerde şahit olunduğunu vurgulayan Sayan, USOM'un faaliyetlerine 7/24 devam ettiğine dikkati çekti.

- 'Son siber saldırıyı 15-20 gün öncesinden beri bekliyorduk'

Ömer Fatih Sayan, Türkiye dahil birçok ülkeyi hedef alan bir siber atak gerçekleştiğini, WannaCry isimli zararlı yazılımın hızla yayılarak saatler içerisinde milyonlarca bilgisayarı etkilediğini ve ciddi ekonomik kayıplara neden olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Artık geleneksel savaşın, terör eylemlerinin ve istihbarat faaliyetlerinin siber dünyanın kurallarına göre gerçekleştiğini gözlemlemekteyiz. Bizim öncelikli ve stratejik konumuz; ulusal siber güvenliğimizin sağlanmasıdır. Bu anlamda kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılara karşı korunması, bu saldırılara karşı caydırıcılık sağlamak için her türlü tedbiri USOM bünyesinde aldığımızı vurgulamak istiyorum.

Bu son saldırı (WannaCry); USOM'un yazılım açığını önceden değerlendirerek gerekli duyuruları yapması, 16 milyondan fazla makinayı taraması ve açığı görülen 28 bin 79 makina için açığın kapatılması için bildirimlerinin yapılması ve bu güvenlik tedbirlerinin zamanında alınması ile adeta ülkemizden teğet geçmiştir. ABD istihbaratı Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından 'Windows'un şu açığı var, ben bu açığı kullanarak istihbarat faaliyeti yapıyorum' diye WikiLeaks'te yayınlanıyor. Yayınlandıktan sonra bilgisayar korsanları (hacker) en büyük imkanı bulmuş oluyor. Ben arkadaşlarıma talimat verdim. 'Arkadaşlar neler yayınlandıysa bunları tam olarak inceliyoruz. Ülkemizdeki makinalarda açıkları tespit edip, bunların yamalanması için ne gerekiyorsa yapıyoruz' dedim. Bunun üzerine arkadaşlar faaliyete geçti. Yayınlanan açıklardan sadece biri şu (WannaCry) siber saldırı. Biz bunun gelmesini 15-20 gün öncesinden beri bekliyorduk. Bunun gibi, sadece NSA'in açıkladığı açıklardan en az birkaç tane var.'

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) Genel Sekreteri Ramil Hasanov da Türkiye'nin, Türk devletleri için önemli bir lokomotif olduğunu söyledi.

Kaynak: AA