Selçuk Üniversitesi 21 Farklı Türde Hizmet Sunuyor

Selçuk Üniversitesinin 9 sektöre yönelik 21 farklı türde hizmet veren "Sektörel Bilgi Sistemi" gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı.

Selçuk Üniversitesi 21 Farklı Türde Hizmet Sunuyor
Toplantıda selamlama konuşması yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, sektörel hizmetler konusunun göreve geldiklerinde başladıkları çalışmalardan birisi olduğunu belirterek, "Bugünkü YÖK’te yaptığımız toplantıda da tam da buna karşılık gelecek bir konuyu ele aldık. YÖK, 5 araştırmacı üniversite belirleneceğini ve bu üniversitelerin hem daha fazla kaynaktan yararlanacağını hem de çalışacak personel ve akademisyen temininde daha esnek kurallarla yönetileceğini, biraz daha özerk olacağı ifade edildi. Araştırmacı üniversite sayısının 10’a çıkarılmasını kararlaştırdıklarını, 5 de aday üniversite belirlediklerini ifade ettiler. Tabii bu bizim hedeflediğimiz bir husustu. Selçuk Üniversitesinin hem bilimsel anlamda hem stratejik anlamda önemli bir üniversite olması için çaba sarf ediyoruz. Devletimize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Tüm çalışmalarımızı, akademisyenlerimizi motive edecek ve sadece araştırma işiyle, sadece eğitim-öğretim işiyle uğraşacak hale getirme çabası içerisindeyiz. Özlük hakları konusunda hiçbir sıkıntıları olmasın istiyoruz. Araştırma ve kaynak noktasında hiçbir sıkıntı ve endişeleri olmasın istiyoruz. Onlardan beklediğimiz tek husus bu milletin emaneti olan evlatları iyi bir şekilde yetiştirmek, ülkenin bize tahsis ettiği kaynakları, imkanları en iyi şekilde değerlendirip rant elde etmektir. Yani ülkenin cari açığını kapatmaya yönelik işler yapmak zorundayız. Bizden önce verilen emeklerin tamamını faydaya dönüştüreceğiz” dedi.



Selçuk Üniversitesi önemli sıralarda yer alıyor”

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara ise, “Selçuk Üniversitesi birimleriyle geniş bir camia olmakla beraber büyük ve donanımlı araştırma merkezleri başta olmak üzere 37 uygulama ve araştırma merkeziyle, 2 bin 500 civarında akademisyeni, bin 300 civarında idari personeli ve 100 bine yaklaşan öğrenci potansiyeli ile beraber 350 civarında AR-GE laboratuvarına sahip büyük bir üniversitedir. Selçuk Üniversitesi; bilimsel düşünceyi temel alan, kurumsallaşmış, girişimci ve yenilikçi, sosyal sorumluluk sahibi, çevreye duyarlı ve bu konuda son derece ustalaşmış bireyler yetiştirmek, sürdürülebilir kalkınma odaklı araştırmalar gerçekleştirmek, toplum yararını gözeterek bu süreci devam ettirme vizyonuna sahip köklü bir üniversitedir. Dünya çapında bir üniversite olmayı arzu ediyoruz ve bu doğrultuda sektörel bilgi sistemimiz de dünya çapında var olan bir üniversite olduğumuzu, paydaşlarımızla paylaşmayı bizlere sağlayacak bir ara yüz olarak son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

42 yıllık köklü bir geçmişe sahip Selçuk Üniversitesinin AR-GE’ye büyük önem verdiğini söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kara, “Ülkemizin 2023 hedeflerine ve en önemlisi de 10. Kalkınma Planı ile uyumlu araştırma önceliklerine ve bunları sürdürebilmeye yönelik çalışmalarımızı da bu toplantıda değerlendireceğiz. TÜBİTAK öncelikli alanlarını ve AR-GE stratejisi belgesini yayınladıktan sonra üniversitemiz nano-teknoloji araştırmalarında ve aygıt fiziği ve yarı iletken teknolojileri dediğimiz güneş enerjisi panel teknolojilerinde TÜBİTAK tarafından yetkinlik almış ve öncelikli alanlara da sahip olabilecek araştırmacıları yetiştirmeye devam etmektedir. Üniversite-sanayi işbirliği noktasında odalarla olan yakın ilişkimiz ve Konya Sanayi Odasının içindeki danışmanlar kurulumuzla yapılacak çalışmaların üniversitemizle beraber sürdürülmesini sağlıyoruz. Bu işbirliğinin başında Teknokentimiz gelmektedir. Ayrıca KOP kapsamındaki 8 ilimizdeki 11 üniversite ile kurulmuş ÜNİKOP’un da kurucusu yine üniversitemizdir. Üniversitemiz 183 üniversitemizle beraber YÖK Kalite Kurulu tarafından dış denetim sürecine tabi tutulan 20 üniversite arasındadır. Bu üniversiteler arasında en güçlülerinden biri olduğunu gördük. Güçlü yanlarının fazla olduğunu, iyi bir yönetimle ve iyi bir AR-GE kültürünün sahip olduğu üniversiteler arasında yer aldık. Bölgenin sağlamış olduğu otomotiv, enerji ve ilaç sektörüyle ilgili alanlar stratejimizin içerisindedir. 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarını yarına taşıyabilecek genç nesillere aktararak bu süreci yürütmesini bekliyoruz. Üniversiteler arasında 12’nci, devlet üniversiteleri arasında 7’nci, teknik olmayan üniversiteler sıralamasında da Boğaziçi Üniversitesinden sonra 2’nci sırada yer alıyoruz. Fikri Mülkiyet Havuzu sıralamasında 1’inci sıradayız. Girişimcilik ve Yenilikçi Kültürü sıralamasında da 2’nci sırada yer alıyoruz. Bu endekslerde sadece bölgemiz ve ülkemizde değil aynı zamanda uluslararasılaşmaya da çok önem verdiğimizi göstermek istiyoruz” diye konuştu.



“Selçuk, Anadolu’nun inovasyon ve teknoloji üssü olarak görülüyor”

Bilgi sisteminin tanıtımını yapan Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kara da, “Selçuk Üniversitesi, bilimsel alanda özgür, kurumsal anlamda özerk, şeffaf ve hesap verebilen, katılımcı ve farklılıklara saygılı, paydaşları ile sürekli işbirliği içinde, rekabetçi, kalite ve öğrenci odaklı, etik ilkelere bağlı yoluna devam etmektedir. Üniversite olarak dört temel görevimiz var. Bunlar; eğitim-öğretim faaliyetlerimiz, bilimsel araştırmalar, sektörel hizmetler, sosyal sorumluklardır. Eğitim-öğretim açısından baktığımızda büyük Türkiye’nin büyük üniversitesi karşımıza çıkıyor. 568 uluslararası yükseköğretim işbirliği anlaşması, Türkiye’de ilk ve tek Erasmus Evi ile de eğitim-öğretim alanında başarılara imza atan bir üniversitedir. Selçuk Üniversitesi Anadolu’nun inovasyon ve teknoloji üssü olarak görülmektedir. Üniversitemizde 341 laboratuvar bulunmaktadır. Bir kısmı uygulama-araştırma bir kısmı eğitim-öğretim amaçlı kullanılmaktadır. 30’u aşkın Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyet göstermektedir. Selçuk Üniversitesi birçok sektöre yönelik hizmet sağlayabilecek, uzman insan kaynağını güçlü bir teknolojik alt yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Bilişim, Yazılım ve Telekomünikasyon sisteminde, Enerji ve Çevre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Kültür ve Turizm, Sağlık ve Spor, Sanat ve Medya, Sanayi ve Teknoloji, Toplumsal, Kurumsal ve Kişisel Hizmetler, Yapı ve Yer Bilimleri bu sektörlerde faaliyet gösteren bir hizmet kurumuyuz. 9 sektöre yönelik 21 hizmet türü sunuyoruz. Selçuk Üniversitesi olarak bu sektörel amaçlarımız var. Bu amaçlarımız; sektörel hizmetlerimizi tanıtmak ve erişimi kolaylaştırmak, bilimsel araştırmalarımız için yeni kaynaklar sağlamak, üniversite-sektör işbirliğini çok yönlü geliştirmek çaba gösteren bir üniversiteyiz” ifadelerini kulandı.

Dedeman Otelde gerçekleşen tanıtım toplantısına Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Okka, Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut ve Prof. Dr. Hüseyin Kara, Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Halıcı, MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Okka, Selçuk Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Şimşek, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Hayrettin Hayrullah Sofuoğlu, öğretim üyeleri ile kurum ve kuruluşların temsilcileri, iş dünyasının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Kaynak: İHA