Sabancı davasında karar

Sabancı suikastinden 20 yıl sonra yakalanan tutuklu sanık İsmail Akkol, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Sabancı davasında karar
İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, Akkol'un yargılandığı Sabancı suikastı davasını karara bağladı.
Sabancı Center’ın 25. katında 9 Ocak 1996’da Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin öldürülmesine ilişkin davanın firari sanığı DHKP-C terör örgütü üyesi İsmail Akkol, suikasttan 20 yıl sonra Yunanistan'a kaçmak üzereyken yakalanmıştı.

Mahkeme heyeti, Akkol'un, suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan eski Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan ve sanık lehine olan, ''Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Davanın firari sanığı Fehriye Erdal'ın dosyasının ise ayrılmasına hükmedildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Suikasta ilişkin dönemin İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Mart 1997'de hazırlanan 19 sayfalık iddianamede 11 sanığın ismi yer almıştı.

Suçun işlendiği dönem tutuklu bulunan ve DHKP/C terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen sanıklardan Ercan Kartal, 15 Şubat 1999'da tutuklu bulunduğu Afyon Kapalı Cezaevi'nde öldürülen Mustafa Duyar ile firari sanıklar Fehriye Erdal ve İsmail Akkol hakkında, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan idam cezası istemiyle dava açılmıştı. İdam cezası, yasada yapılan değişiklikle "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına dönüştürülmüştü.

İddianamede diğer sanıklar Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya ve Nazlı Güngör'ün ise "silahlı örgüte yardım etmek" suçundan 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.