Rusya'dan Türkiye'ye Yönelik Buğday Tarifesi Açıklaması

Rusya Federal Gümrük Servisi, Rusya’nın Türkiye’ye buğday ihracatı tarifesi uygulamasını başlatmadan önce ihracat hacminin azaldığını açıkladı.

Rusya Federal Gümrük Servisi tarafından yapılan basın açıklamasına göre, Rusya’nın Türkiye’ye buğday ihracatı tarife uygulamasını başlatmadan önce ihracat hacminin azaldığı açıklandı. Açıklamada, "Önceki yıla oranla buğday ihracatı hacminde ocak ve şubat ayları arasında azalma gözlenmiştir. Bu durum Rusya buğday tarifelerinin uygulanması ile ilgili değil" ifadeleri kullanıldı.

Gümrük Servisi tarafından yapılan açıklamaya göre, 2016 yılında buğday aylık ortalama ihracat hacmi 213 bin ton, 2017 Ocak ve Nisan ayları arasında ise ortalama 163 bin ton olarak gerçekleşti. 2017 mart ayında 322 bin ton buğday ihraç edilirken, nisan ayında ise 55 bin tonda kaldı. Tarife kaldırıldıktan sonra 15 Mayıs 2017 tarihi itibariyle güneydeki gümrükten 5 bin ton buğday ihraç edildi.

Türkiye’nin tarım ürünlerine yönelik ithalat tarifelerini kaldırmasından sonraki ilk Rus tarımsal kargo gemisi 11 Mayıs’ta 3 bin ton yük ile Rostov-na-Donu şehri limanından yola çıktı.
Kaynak: İHA