Riskli Asansör Sayısı Geriledi

Fizik Yüksek Mühendisi Namlı: '2016'da denetlediğimiz asansörlerin yüzde 60'ının yeşil ve mavi etiketlerle muayeneden geçtiğini söyleyebiliriz. Daha önce riskli asansör oranı yüzde 90'lardaydı' İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gerdemeli: 'Türkiye'de güvenli asansör kullanımında geçmiş yıllara göre hızlı bir iyileştirme mevcut'

TANSEL PARLAK - Fizik Yüksek Mühendisi Alphan Namlı, vatandaşlara, kullandıkları asansörlerin etiketlerini kontrol etmelerini tavsiye ederek, 2016'da denetledikleri asansörlerin yüzde 60'ı yeşil ve mavi etiketlerle muayeneden geçerken, önceki yıllarda riskli asansör oranının yüzde 90'lar seviyesinde olduğunu kaydetti.

İstanbul'da A tipi asansör muayene kuruluşu yöneticisi olan Namlı, güvenli asansör oranının arttığını ve geçmiş yıllara göre iyi rakamlara ulaşıldığını belirterek, 2015'te Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nin çıkarılması ile asansör muayenelerinin yaygınlaşmasının sağlandığını hatırlattı.

Türkiye'deki yaklaşık 600 bin asansörün yüzde 50'sinin denetim ve muayenelerinin yapıldığını, güvenli asansör kullanımı için ayda 1 kez bakım ve yılda 1 kez muayene yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Namlı, muayenelerin A tipi muayene kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini aktardı.

Asansör muayenelerinin alanında uzman elektrik, elektronik, makine ve mekatronik mühendisleri tarafından yapıldığını dile getiren Namlı, şöyle devam etti:

'İlgili eğitimi almış, sınavlarından geçmiş, sertifika sahibi arkadaşlar yapıyorlar bu muayene ve denetimleri. Muayenede teknik incelemeler sonucunda kırmızı, sarı, mavi ve yeşil renklerde etiketlerle bilgilendirmeler yapılıyor. Vatandaşlar, asansör kabinleri içerisinde bu etiketlerin bulunup bulunmadığına dikkat etmeli. Kırmızı etiket, asansörün can ve mal güvenliğiniz için yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği güvensiz asansörlere iliştirilen etikettir. Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörün 30 gün içinde tespit edilen kusurlarının giderilmesi gerekir. Sarı renkli bilgi etiketi, mühendisler tarafından yapılan test ve denetimler sonrasında, can ve mal güvenliğiniz için kusurlu seviyede risk oluşturan asansörlere verilen etikettir. Rapor yazıldıktan 60 gün içerisinde bina sorumlusu tarafından asansörün revize işlemi yapılmalıdır. Mavi renkli bilgi etiketi ise asansörün hafif kusurlu seviyede risk oluşturduğu anlamına gelir. Periyodik muayenesi bir yıl sonra yapılır. Yeşil etiket, güvenli ve kullanıma uygun, muayeneden geçmiş asansör anlamına gelir.'

Asansör muayenelerinin öncelikle bina sorumlusu, daha sonra belediyelerin sorumluluğunda olduğunu belirten Namlı, geçen yıl 60 bin muayene gerçekleştirdiklerini ve bu muayeneden geçen asansörlerin yüzde 40'ının kullanılamaz durumda olduğunu söyledi.

Namlı, 'Denetlediğimiz asansörlerin yüzde 60'ının yeşil ve mavi etiketlerle muayeneden geçtiğini söyleyebiliriz. Bu iyi bir rakam. Çünkü daha önce riskli asansör oranı yüzde 90'lardaydı. Şu anda bu iyi bir rakam diyebiliriz.' dedi.

Asansörlerin de arabalar gibi elektronik ve mekanik sistemler olduğunu, güvenli kullanım için mutlaka denetim ve bakımının yapılması gerektiğini vurgulayan Namlı, bu konuda toplumsal bilinç yaratmak için muhtarlıklar, belediyeler ve profesyonel apartman yönetim şirketleriyle çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Namlı, her yeşil etiket verdikleri asansör için bir ağaç da diktiklerini ifade ederek, 'Bunu ülkemizin farklı yerlerinde yapıyorduk. Bugünlerde bir tahsis söz konusu olacak, orada bir orman yapacağız ki her yeşil etiketimiz için bir ağaç büyüsün.' diye konuştu.

- Senelik bakım sözleşmesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gerdemeli de güvenli asansör kullanımında hızlı bir iyileştirmenin mevcut olduğunu söyleyerek, yayınlanan son yönetmelikle asansör teknik muayene ile bakımlarının akredite ve bağımsız firmalar tarafından yaptırılmaya başlanmasının, bunda önemli etken olduğunu kaydetti.

Apartman yöneticilerinin, yetkili bakım firmaları ile senelik bakım sözleşmesi imzalamaları gerektiğini anlatan Gerdemeli, standart ve yönetmeliklere uygun bakım yapmayan firmaların da bilinçli kullanıcılar tarafından elenmesi gerektiğini ifade etti.

Gerdemeli, 'Bakım süreci ve niteliği yönetmelikte tanımlanmıştır. Ayrıca yönetici ve bakım firmalarının da yönetmelikte sorumluluk alanları tanımlanmıştır. Her bakım firması, yaptığı aylık bakımda ve arıza durumunda belge düzenleyerek her işlemi tanımlaması gerekir.' dedi.

Asansör kazalarının başlıca nedenlerinin kabin kapılarının eksik olması, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmaması ve hatalı tasarım sonucu tahrik kabiliyetin sınırda olması, elektrik kesintisinde katlar arasında kalma ve kurtarma esnasında yapılan hatalar olarak açıklayan Gerdemeli, 'Bunlara karşı alınacak önlemler, standart ve yönetmeliklere uygun asansör tesisi yaptırmak ve düzenli bakımdır.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA