Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Şiddet Olayları

Çoğunluğu Hristiyanlardan oluşan antiBalaka silahlı grubunun saldırılarında 26'sı sivil, 32 kişi yaşamını yitirdi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde anti-Balaka silahlı grubunun saldırılarında 26'sı sivil, 32 kişinin öldüğü belirtildi.

Yerel yetkililer, anti-Balaka silahlı grubunun, ülkenin güneydoğusunda çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Bangassu bölgesine son bir haftada düzenlediği saldırılarda 26 sivili ve 6 mavi bereliyi öldürdüğünü bildirdi.

Bangassu'da yaşanan şiddet olaylarında 32 kişinin de yaralandığına dikkati çeken yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe edildiğini söyledi.

Yetkililer ayrıca silahlı grubun aynı bölgede bir camide rehin tuttuğu yüzlerce sivili, BM İstikrar Misyonunun (MINUSCA) havadan ve karadan düzenlediği operasyonlarla kurtardığını duyurdu.

BM verilerine göre, Bangassu halkından şiddet olayları nedeniyle güvenli bölgelere göç edenlerin sayısı 7 bine yaklaşırken, 25 bine yakın kişi de insani yardıma muhtaç durumda.

Sivil toplum kuruluşları bölgede yaşanan olaylara dikkati çekmek amacıyla dün gösteri düzenlemişti.

Müslüman Seleka silahlı grubunun, Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla ülkede siyasi kriz baş göstermiş, anti-Balaka ile Seleka üyeleri arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti.

Siyasi kriz, 14 Şubat 2016'daki devlet başkanı seçimiyle sona ermişti ancak ülke zaman zaman şiddet olaylarına sahne oluyor.
Kaynak: AA