Maliye Bakanı Naci Ağbal Açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ’’Bugün, Türkiye’nin 2000’li yılların, kriz yıllarının olduğu noktada bir Anadolu yaklaşımına ihtiyacı da yoktur, onu da ifade edeyim. İnşallah önümüzdeki aylarda ekonomideki düzelme çok daha net bir şekilde ortaya çıkacak’’ dedi.

Bakan Ağbal, TBMM Genel Kurulunda yeniden yapılandırma kanun teklifi hakkında bilgi verdi. Ağbal, 15 Temmuz sonrasında ekonomide yavaşlama meydana geldiğini söyleyerek, ’’Bu dönemde işletmelerimizin krediye erimini sağlamak için Kredi Garanti Fonu ile ilgili düzenleme yaptık, esnafımıza, işletmelerimize 250 milyarlık kredi ve kefalet imkanı sağladık. Yine özellikle esnafımız bakımından özellikle küçük, mikro işletmelerin kredi imkanı sağlamak üzere yaklaşık 460 bin küçük ve orta ölçekli işletmeler(KOBİ) için yaklaşık 11 milyar liralık kredi imkanı oluşturduk ki, işletmelerimiz içinde bulunduğu zorlukları aşabilsinler. İstihdama destek vermek amacıyla 2017 Ocak ayından itibaren ilk defa yeni işe alınan çalışanlar bakımından Sosyal Güvenlik prim ödemeleri ile vergi ödemelerini de devlet olarak üstlendik, bu yolla da ekonominin canlanmasına önemli bir katkı verdiğimizi düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal, karşılaştıkları sorunlar, ekonomide ortaya çıkan ihtiyaçlar karşısında doğru ve isabetli kararlar alarak ekonomiyi canlandırdıklarını kaydederek, ’’Bizi burada vatandaşlarımızın sorunlarını çözeceğiz, ekonominin gereklerini yerine getireceğiz. 2010 sonrası ekonomide yakaladığımız büyüme ivmesini yakalayacağız. İlk üç ayda ekonomide ortaya çıkan göstergeler çok net şekilde 2017 yılında ekonomide büyüme oranının yukarı yönlü olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. İstihdam da artacak, büyüme de artacak, ekonomide çarklar da dönecek’’ şeklinde konuştu.

Son 5 yılda Türkiye’nin bütçe açığının yüzde bir seviyesinde olduğunu hatırlatan Ağbal, ’’Ekonominin ihtiyaçlarını dikkate alarak maliye politikasını aktif bir şekilde kullanmak suretiyle ekonomiye destek vereceğimizi ifade ettik. Bütçe politikası dinamik bir yaklaşımla ekonominin devrevi durumuna uygun olarak zamanı geldiğinde genişlemeci, zamanı geldiğinde de daraltıcı bir çerçevede oluşturulur’’ diye konuştu.

15 Temmuz 2016 alçak darbe girişimi sonrasında, hükümet olarak ekonomiyi canlandırmaya dönük çok sayıda tedbir aldıklarını söyleyen Ağbal, ’’Bunlardan en önemlisiyle Kredi Garanti Fonu üzerinden sağladığımız 250 milyar lira tutarındaki teminat ve kredi imkanıdır. Şu anda gelinen noktada görüyoruz ki bu tedbir, bu destek ekonomide kredi hacminin genişlemesine önemli bir destek vermiştir. İşletmelerimiz bu yolla kredi imkanlarını kullanarak hem finansman ihtiyaçlarını karşılamışlardır, hem de özellikle yatırım ve üretim noktasındaki kaynak ihtiyacını da karşılamışlardır. Bugün, Türkiye’nin 2000’li yılların, kriz yıllarının olduğu noktada bir Anadolu yaklaşımına ihtiyacı da yoktur, onu da ifade edeyim. İnşallah önümüzdeki aylarda ekonomideki düzelme çok daha net bir şekilde ortaya çıkacak’’ dedi.

Kaynak: İHA