Kuveyt'te 'Türk-Arap İlişkileri Konferansı'

Kuveyt Devlet Bakanı Sabah:'ArapTürk ilişkileri, başta ekonomi olmak üzere tüm alanlarda hızlı ve fark edilir şekilde ilerliyor' Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçisi Tamer:'Türkler ve Araplar iki büyük güç oluşturuyor. Bu nedenle bu iki milleti birbirine düşürmeyi denediler. Ancak tarafların kurduğu güçlü ilişkiler, bu çabaları boşa çıkardı'

Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ekonomi başta olmak üzere her alanda ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen 'Türk-Arap İlişkileri Konferansı' Kuveyt'te başladı.

Konferansın açılışına Kuveyt'ten Başbakan Şeyh Cabir Mübarek el-Hamad el-Sabah'ı temsilen Devlet Bakanı Eş-Şeyh Muhammed Abdallah el-Mubarek es-Sabah ve konferansın organizatörü milletvekili Nayif el-Mirdas, Türkiye'den ise Kuveyt Büyükelçisi Salih Murat Tamer katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kuveytli bakan Sabah, 'Türkiye, Arap toplumlarında özel, ayrıcalıklı bir konuma sahip. Arap-Türk ilişkileri, başta ekonomi olmak üzere tüm alanlarda hızlı ve fark edilir şekilde ilerliyor. Türkiye'nin Arap dünyasına siyasi olarak yakınlaşması neticesinde ilişkiler gelişti.' dedi.

Sabah, bu yakınlaşma sonucu Türkiye ile Arap ülkeleri arasında yatırımların karşılıklı olarak arttığını dile getirdi.

Milletvekili Mirdas da konuşmasında işbirliği ve ortaklığın, ideolojik bir söylemden öte ortak kaderin kendilerine dayattığı bir zorunluluk haline geldiğini söyledi. Mirdas, Türkiye ile Arap dünyasının ortak paydalarının büyüklüğüne dikkati çekti.

Konferansta söz alan Büyükelçi Tamer de Kuveyt ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaştığını ve bunun artması için gayret gösterdiklerini belirtti.

Türkiye'nin Kuveytli iş adamları için uygun ortam oluşturmaya, Arap ve Müslüman ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye çalıştığını aktaran Tamer, bölgenin karşı karşıya olduğu tüm sorunlara çözüm aranması gerektiğinin altını çizdi.

Büyükelçi Tamer, 'Konferans, Arap-Türk ilişkilerinin desteklenmesine katkı sağlayacak. Türkler ve Araplar iki büyük güç oluşturuyor. Bu nedenle bu iki milleti birbirine düşürmeyi denediler. Ancak tarafların kurduğu güçlü ilişkiler, bu çabaları boşa çıkardı.' diye konuştu.

Ana temasını 'ekonomi, dil ve hayır işleri' konularının oluşturduğu konferans iki gün sürecek.

Kaynak: AA