'Kozmetikte Cironun Yarısı Saç Bakım Ürünlerinin'

Kategori Mağazacılığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar: 'Kozmetik sektöründe 16 milyar lira olan cironun yarısı saç bakım ürünlerinden geliyor. Bunların da yüzde 90'ı Türkiye'de üretiliyor. Taksitlerin kaldırılması ithalatın engellenmesi içindi ama burada bir yanlış bilgilendirilme olduğunu düşünüyoruz' 'Kozmetiğe getirilecek 6 taksit uygulaması, sektörün sürdürülebilirliğini ve büyümesini destekler, üreticiyi ve perakendeciyi rahatlatır' '(Tekin Acar'ın 19 mağazasının sadece belirli şartlar altında kira sözleşmesinin Fransız Sephora'ya devri ile ilgili Rekabet Kurumu kararı) 18 Mayıs final günü. Karar o gün çıkacak'

UĞUR ASLANHAN/SÜMEYYE DALKILINÇ - Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar, kozmetik sektöründe 16 milyar lira olan cironun yarısının saç bakım ürünlerinden geldiğini belirterek, 'Bunların da yüzde 90'ı Türkiye'de üretiliyor. Taksitlerin kaldırılması ithalatın engellenmesi içindi ama burada bir yanlış bilgilendirilme olduğunu düşünüyoruz.' dedi.

Tekin Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KMD'nin gıda ve hazır giyim kategorileri dışında kalan tüm organize perakende sektörünün temsilcisi konumunda bulunduğunu, 3 bin 500 mağaza, 120 bin çalışan ve 65 milyar liralık ciro ile perakende sektörünün en güçlü derneklerinden biri olduğunu söyledi.

2017'nin zor bir yıl olduğunu ancak dinamik Türk insanının ara çözümlerle, farklı çalışmalarla kayıpları telafi etmek için gayret gösterdiğini belirten Acar, yılın ilk 4 ayında kişisel bakım ve kozmetik sektöründe büyüme yaşandığını ancak bu alanda lüks taraftaki satışlarda düşüş olduğunu kaydetti.

- 'Herkesin büyüme yakaladığı tozpembe günler geride kaldı'

Tekin Acar, elektronik sektöründe belirgin bir büyüme olmadığını, hatta kapanan, küçülen markalar bulunduğunu ifade ederek, 'Bu yılı bir şekilde geçireceğiz. Sıkıntılı bir süreç olsa da, buna rağmen sektörde büyüyenler var. Ama herkesin büyüme yakaladığı tozpembe günler geride kaldı.' şeklinde konuştu.

Bazı sektörlere ithalatta ek vergi geldiğini, kozmetikte ise iç üretimi desteklemek amacıyla getirilen ek verginin tüketiciye zam olarak yansıdığını savunan Acar, kurdaki yükselişin duraklaması ve bir miktar geriye gitmesinin kendilerini son bir ayda rahatlattığını söyledi.

Söz konusu durumun sektörün tamamına etki etmediğini, sektörde yüzde 25 ek vergi bulunduğunu ve kredi kartına taksitin de olmadığını vurgulayan Acar, yıllık 16 milyar lira cirosu olan kozmetik sektöründe geçen yıl taksitin kaldırılmasının ardından özellikle lüks ürün satışında gerileme yaşandığını kaydetti.

- 'Kozmetik sektörü kredi kartına 6 taksit istiyor'

KMD Yönetim Kurulu Başkanı Acar, kozmetik sektörünün kredi kartına 6 taksit istediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

'Başka sektörlerde 12 taksit bile var. Kozmetik sektörünü 6 taksit bile rahatlatır. En azından kayıpları telafi ederiz. Özellikle lüks kozmetik ürünlerinde yaşanan kayıpları gideririz. Sektörün en az yüzde 90'ı taksitlerin kaldırılmasından olumsuz etkilendi. Mesela 16 milyar liralık cironun yarısı şampuan, saç bakım kremi, saç boyası gibi saç bakım ürünlerinden geliyor. Bunların da yüzde 90'ı Türkiye'de üretiliyor. Taksitlerin kaldırılması ithalatın engellenmesi içindi ama burada bir yanlış bilgilendirilme olduğunu düşünüyoruz. Diğer makyaj malzemeleri ve parfümde de Türkiye'de üretilen çok sayıda ürün ve marka var. Dolayısıyla ithalat, bu işin içinde çok küçük bir pay. Kozmetiğe getirilecek 6 taksit uygulaması, sektörün sürdürülebilirliğini ve büyümesini destekler, üreticiyi ve perakendeciyi rahatlatır.'

Kuyumcuların pırlantayı 6 taksitle verebildiğini ancak kozmetikçilerin ürünü 6 taksitle satamadığını belirten Acar, taksitin tekrar gelmesine ilişkin Danıştay'da yürütmenin durdurulması konusunda dava olduğunu, kararın çıkmasını beklediklerini bildirdi.

- 'Rekabet Kurumu'ndan cevap 18 Mayıs'ta'

Tekin Acar, perakende sektöründeki kira tartışmalarına ilişkin de, iyi niyetli insanların kuru eskiden de sabitlediğini ifade ederek, kirada TL'ye dönme seslerinin yükseldiği dönemde kontratların o günün yüksek rakamları ile TL olarak düzenlendiğini söyledi.

Acar, 'Kriz öncesi dönemdeki kurdan TL'ye dönmeden söz edilmedi. Bu kimseye cazip gelmeyince kimse de bu yönteme geçmedi.' dedi.

Şirketi olan Tekin Acar Büyük Mağazacılık'ın 19 mağazasının sadece belirli şartlar altında kira sözleşmesinin Fransız Sephora'ya devri ile ilgili de Acar, şunları kaydetti:

'Rekabet Kurumundan bu ay içinde onay bekliyoruz. Sürecin AVM tarafı ve diğer şeyleri bitti, hazırız onda... Bu aslında onay da değil. Menfi bildirim formu denilen bir formla, 'Biz bu işi yapıyoruz' diyorsunuz. Cevap vermezse zaten bir ay içinde otomatik devam ediyorsunuz. En son 18 Mayıs final günü. Karar o gün çıkacak.'

Bir dönem Turkven ile ortaklık yaptıklarını anımsatan Acar, 'Ticaret yapılıyorsa stratejik ortaklık, alım satım gibi şeyler hepsi bunların içinde var. Ama bugün bunların hiçbiri gündemimizde değil.' dedi.
Kaynak: AA